Софтуер

NASA спонсорира създаването на 3D принтери за печат на храна

CIO Media

Американската космическа агенция възнамерява да даде своя принос за решаване на проблемите, свързани с изхранването на населението на замята и в космоса. Неотдавна NASA отпусна $125 хил. на инженера Анаджан Контрактор (Anjan Contractor), за да финансира неговата работа по създаване на система за  3D печат на храна. Идеята е изобретението да се ползва за да произвежда хранителни продукти от прахообразни съставки, с които да се хранят астронавтите.
В проекта се предвижда да се ползва отворената технология за 3D печат RepRap, което дава възможност всеки желаещ да усъвършенства устройството и да обменя рецепти за печатни ястия. Обаче самия принтер Анаджан Контрактор възнамерява да разработи от нула.


Тонер касетите с прахообразни съставки (протеини, въглехидрати и т.н.) за създаване на хранителните продукти могат да се пазят до 30 години. Със смесване на различни компоненти и с добавяне на вода и масло, могат да се произвеждат разнообразни ястия. Първият образец на готово печатно ястие ще е пица – тя лесно се създава по слоеве. Отначало принтерът ще подготвя съставките и ще подсушава първия слой преди да нанесе следващите. Доматеният сос е лесно да се получи, като се смеси доматен прах, вода и масло. Е, протеиновият слой едва ли ще изглежда апетитно, защото с принтера не може да се възпроизведе истински кашкавал, а още по-малко истински колбас.
Въпреки това, 3D принтерът ще може да осигури храна за дълги космически експедиции. А авторът на проекта се надява, че неговото устройство с времето ще стане обичаен кухненски уред.


X