Софтуер

Проектът Google Loon – Интернет навсякъде от стратосферни аеростати

CIO Media

Изследователите отдавна търсят начин да осигурят Интернет в най-отдалечените райони на планетата. В тази връзка, не веднъж е предлагано за целта да се използват автономни платформи разположени високо в стратосферата. Обаче да се привърже такъв летателен апарат към някакъв фиксиран район на земната повърхност е проблематично – предлаганите досега решения винаги са били свързани с неоправдано високи разходи за системи за управление и контрол.  

Наскоро и от Google предложиха идеи за решаването на този проблем. Ако бъде реализиран успешно, представеният  от компанията проект Loon ще позволи хората, които нямат достъп до Интернет да станат значително по-малко – сега те са 2/3 от всички жители на планетата.

Самият ръководител на проекта Loon Майк Касиди (Mike Cassidy) го нарича “малко откачен” (от тук идва и официалното наименование), но твърди, че базовата идея – създаване на мрежа от летящи балони-ретранслатори в стратосферата – има сериозна научна основа. Балоните, изведени на височина, която е два пъти по-голяма от тази на която летят пътническите самолети, ще могат да осигурят Интернет достъп в аграрни и слабо населени райони, при скорости, сравними с днешните 3G мрежи.

Най-важната идея в Loon е начинът, по който балоните да бъдат удържани над определена област. Всъщност няма да се прави точно това – по-скоро балоните ще си летят и когато един от тях напусне съответната област на негово място ще идва друг. Участниците в проекта предлагат това да се осъществи, като се ползва само вятър и слънчева енергия. С промяна на височината на свободно летящия апарат може да се подбере необходимото направление за движението на въздушните маси в стратосферата. Подобно “жонглиране” на цяла ескадрила балони по целия свят се описва с много сложни алгоритми и изисква значителни изчислителни ресурси.  

Компанията вече е започнала да реализира пилотна програма в Кентърбъри (Нова Зеландия). Там са пуснати 30 балона и 50 сътрудници изпробват свързването с тях. По-нататък се предвижда такива експерименти да се проведат и в други страни, които са на географската ширина на Нова Зеландия. За следващите фази на проекта от Google търсят партньори, които са готови да споделят опит във връзка с осигуряването на Интернет на отдалечени места. В социалната мрежа Google+ е създадена страница, посветена на Loon.

Още за проекта вижте в следнoто видео

 


X