Софтуер

Безпилотни устройства пречат на преписвачите в Белгия

CIO Media

По време на изпит, винаги и навсякъде, студенти и ученици са преписвали, преписват и ще продължават да преписват. Преподавателите вземат какви ли не мерки срещу тази порочна практика, но винаги се намират изобретателни младежи, които намират начин да заобиколят ограниченията. Наскоро в едно белгийско училище решиха да атакуват преписването с технически иновации и по-точно с безпилотно летящо устройство.  

Всъщност преподаватели в училището Томас Мор в град Мехелен, Белгия са били вдъхновени от съобщенията на Amazon – най-крупният онлайн магазин в света наскоро обяви, че ще използва безпилотни роботи за да доставя на своите клиенти поръчаните от тях стоки. На свой ред белгийските учители са решили да следят с подобно устройство дали се правят опити за преписване. Видеото в YouTube, което демонстрира техния експеримент само за 8 дни бе гледано над 200 хил. пъти.  

Публикуваният в YouTube клип демонстрира малко устройство DJI Phantom оборудвано с камера GoPro, което лети над главите на учениците (и наднича в листата им :) ). Двама преподаватели следят безпилотното устройство – единият го управлява, а другият наблюдава предаваната с камера картина като специално следи за евентуални преписващи.

За сега остава отворен въпросът доколко ефективна е приложената мярка срещу преписване. Предполага се, че никой няма да преписва ако над него кръжи машина,  но е факт, че винаги е имало хора, които са поемали не по-малкия риск – да попаднат под зоркия поглед на строг учител.
От друга страна, много хора никога не преписват, независимо дали са заплашени от санкции или не. Учениците и студентите от тази категория напразно ще бъдат подложени на стреса, предизвикан от това, че някаква машина се рее над главите им, докато те се опитват да решават изпитните задачи.

Вижте видеото, представящо опита на белгийското училище тук.


X