Софтуер

Създаден е робот, който може да се шегува и танцува

CIO Media

Японският мобилен оператор SoftBank планира през февруари 2015 г. да пусне в продажба на японския пазар човекоподобния робот Pepper на относително достъпната цена от 198 хил. йени (~ $1930), съобщи пресцентърът на компанията.  

Pepper

Pepper бе представен в Токио лично от изпълнителния директор на SoftBank Масаеси Сон (Masayoshi Son) и представители на компании партньори при неговото създаване – френската Aldebaran Robotics, която е специализирана в разработката на роботи и тайванската Foxconn, която ще асемблира Pepper.

По думите на Масаеси Сон, Pepper е създаден за да общува с хора и да им създава положителни емоции. Роботът има човекоподобна форма – глава, ръце и т.н., а на гърдите му е закрепен сензорен монитор. Висок е 120 см. И тежи 28 кг. Батерията му осигурява 12 часа автономна работа.

С помощта на датчици за движение, докосване и звук Pepper може да разпознава жестове, емоции изразени на лицето на събеседника му или в интонацията на гласа му. Ако събеседникът на Pepper е в лошо настроение, роботът ще се опита да го развесели с шеги и танци. Pepper постоянно се учи на нови неща, попълвайки своята база данни, разположена в облак, с който роботът се свързва по Интернет.

Pepper може да взема предмети в ръка, да се ръкува, да се представя на хората. Тези възможности бяха демонстрирани по време на презентацията в Токио. При тази първа поява пред публика, Pepper не успя да отговори на един от зададените му въпроси. Директорът на SoftBank поясни, че за сега роботът не разбира всичко, което му се казва, но с времето алгоритмите за разпознаване на реч постоянно ще се подобряват.

“Хората могат да се наслаждават на общуването с Pepper, общувайки с него като с член на семейството. Искахме да създадем робот, който да създава радост на хората”, каза Масаеси Сон.
Създателите на Pepper предполагат, че с времето сферата на приложение на робота съществено ще се разшири и той ще бъде използван като консултант в болници, като бавачка и т.н.

След началото на продажбите в Япония роботът ще бъде предложен и на други пазари във версии, адаптирани към местната култура. Сега Pepper умее да общува на английски, френски и японски, но скоро ще знае още езици обещават създателите.

От 6 юни, SoftBank започна да настанява роботи Pepper в своите магазини. Идеята е  роботите да забавляват и обслужват посетителите.

Функционалността на Pepper може да се разширява – роботът ще поддържа средства за инсталиране на приложения от трети страни. Пакет с инструменти за разработката на такива приложения ще пусне компанията Aldebaran.

Експертите отбелязват, че нито Sony, нито Honda, нито Toyota досега не успяха да пуснат подобен робот на цена, достъпна за обикновения потребител. Например производството на един робот Honda Asimo струва около $1 млн. Затова анализаторите предполагат, че създателите на Pepper едва ли ще се ограничат да получават приходи само от продажбите на робота. Най-вероятно, на ентусиастите, които си купят Pepper ще се наложи да плащат абонамент за облачната услуга, която  на практика осигурява интелекта на робота.

Вижте кратко видео от презентацията на Pepper в Токио

X