Софтуер

Google – забранен за държавните ведомства в Русия

CIO Media

През изминалата седмица ведомствата от държавната администрация и местното самоуправление в Иркутска област са получили указания от представителството на Сибирски федерален окръг да се откажат от използване на услуги, предоставяни от американската корпорация Google, съобщава изданието CNews.ru.

Според указанията за служебни цели не трябва да се ползват мрежовите ресурси на Google за съхранение, софтуера на Google за създаване на сайтове и пощата Gmail. Системата за търсене на Google също не трябва да се прилага за търсене по сайтовете на администрацията.
Наред с това, на държавните ведомства е забранено да съдействат на Google за организиране на образователни програми и конкурси.

Според CNews, в Интернет са се появили 3 писма от служебната кореспонденция между държавните ведомства в Иркутска област, описващи ограниченията при използване на услугите на Google. Всички наложени в писмата забрани се обосновават като мерки за повишаване на нивото на информационна безопасност.

Първото съобщение за “иркутските забрани на Google” е публикувал порталът “Твоят Иркутск” (irk.ru), който към момента е свалил тази статия от сайта си. Според това съобщение, губернаторът и правителството на Иркутск са разпоредили отказа от услугите на Google, като са се ръководили от писмо №4с от 2 юни 2014 г., получено от администрацията на пълномощния представител на Президента в Сибирски Федерален окръг.
Пълномощните представители на Президента на Русия във федералните окръзи влизат в номенклатурата на Администрацията на Президента.

Едно от трите служебни писма с "иркутска забрана", които се появиха в Интернет

Бързо допитване, проведено от CNews сред няколко регионални ИТ директори е показало, че “иркутската забрана на Google” не е единичен случай. Един от запитаните ИТ директори, поставяйки условието да остане анонимен е потвърдил получаването на забрана, аналогична на тази в Иркутск.
Друг регионален ИТ директор обаче е заявил пред CNews, че не е получавал никакви подобни указания.

Сегашната забрана за използване на чуждестранни Интернет ресурси от държавните ведомства в Русия е втората за последните 8 месеца. През ноември 2013 г. имаше съобщения, че на администрациите в Ростовска и Пермска област е препоръчано да се откажат от пощата на Google, от хостването на видео в YouTube и т.н.

Същевременно CNews съобщава, че Министерството на съобщенията и масовите комуникации на Русия е планирало преход на технологичните услуги на електронното правителство на страната към програмно осигуряване с отворен код и към технически неутрално хардуерно осигуряване. Сега тези услуги използват комерсиален софтуер и не неутрално хардуерно и системно осигуряване.

Според CNews, това е записано в документи на Министерството за актуализиране на Системния проект за формиране на инфраструктура за електронно правителство в Русия. От изданието отбелязват, че са се запознали с тези документи.

Министерството е подготвило детайлизиран план за работата по развитието на инфраструктурата за периода 2014-2020 г., който няма да изисква привличане на допълнителни източници на финансираме, се казва в документите.

Към комерсиалния софтуер, използван в инфраструктурата за електронно правителство в Русия, Министерството отнася решенията на американските компании Oracle, IBM и Microsoft. Към технологично не неутралното хардуерно и системно осигуряване – архитектурата SPARC, ОС Solaris, системен софтуер на Oracle, VMware, Symantec и Microsoft. Най-широко в информационните системи на руското е-правителство се ползват софтуер на Oracle и оборудване на IBM. На такива продукти са базирани в частност Единния портал за държавните е-услуги, Системата за междуведомствено електронно взаимодействие и др.
В един от документите на Министерството се споменава, че се планира системата за управление на бази данни на Oracle да бъде заменена с PostgreSQL.
Според плановете на Министерството, усъвършенстването на инфраструктурата за е-правителство ще започне с изграждане на пилотна зона през 2014 г. Осигуряването на технологична и процесна неутралност и модернизацията на оборудването и приложенията са планирани за 2015 г.

Планът за прехода на федералните органи за управление към използване на свободен софтуер е подписан от Владимир Путин още през 2010 г., когато той беше министър-председател. Досега този план не е изпълняван централизирано, макар че оттогава отделни ведомства започнаха широко да прилагат решения базирани на Linux, отбелязват от CNews.X