Софтуер

Запознайте се с Jibo – първият “семеен” робот

CIO Media

Екип от лабораторията по робототехника на MIT представи своя проект за необичайния робот Jibo. Според своите създатели Jibo е първият в света електронен помощник за семейството. Ако се съди по темповете, с които се набира съвместно финансиране за разработката в платформата IndieGoGo, моделът се радва на небивал интерес.

Авторите на проекта са учени от изследователска група под ръководството на доктор Синтия Брезел (Cynthia Breazeal), която още през 2000 г. е защитила дисертация, посветена на идеята за създаване на “приятелски и социални” роботи от типа KISMET.

Kismet

KISMET

От написването на дисертационния си труд досега д-р Брезел активно пропагандира работата в областта на създаването на персонални роботи, както в MIT, така и в изказванията си на различни конференции.

Доктор Синтия Брезел и прототип на Jibo (снимка: gigaom.com)

Jibo е създаден с идеята, подобно на домашен любимец, да се адаптира, към семейството, което го е приело, към навиците и потребностите на неговите членове. Роботът не може да се придвижва, но пък може да прави забавни движения и да използва звукови и графични ефекти, както и да подбира техни уникални съчетания, за да изразява цял спектър от емоции.

Ключова особеност на Jibo е неговото програмно осигуряване, благодарение на което той може да разпознава лица и гласове, да възприема гласови команди и да се усъвършенства по специални алгоритми за самообучение. Като операционна система Jibo ползва Linux за вградени системи.

Основната функция на Jibo е проактивна помощ, базирана на изучаване на навиците и ежедневните ангажименти на всеки член на семейството. Роботът напомня за текущи и предстоящи задачи, показва пропуснати съобщения и чете на глас по-важните от тях, напомня за очаквана промяна на времето и доброволно поема върху себе си функциите на секретар и детегледач. Jibo може да прочете приказка на детето, да ви осведоми за последните новини, да направи снимки на семейството, да подобри настроението като разкаже нов виц.

Ако изкуственият интелект стигне до там, че да се научи да ревнува, то между Jibo, Siri и Google Now може да се разгори истинска битка за вниманието на хората. За сега в тази битка участват само специалистите, ангажирани с маркетинга на тези изобретения.

Към момента разработчиците събират средства за началото на серийното производство на Jibo в платформата IndieGoGo. Първите модели на робота са достъпни за предварителни поръчки с доставка на територията на САЩ, като цената е $499. Ако доплатите още $100 можете да получите комплект със средства за разработка, включващ пълен SDK

Доставките на робота за участниците в съфинансирането на проекта ще започнат през втората половина на 2015 г.


X