Софтуер

Китайска алтернатива на Windows излиза през октомври

CIO Media

Според съобщение на информационната агенция Синхуа през октомври в Китай се планира пускането на операционна система местна разработка, която ще трябва да намали дела на Windows и други операционни системи, създадени зад граница.

Името на китайската операционна система не се споменава. Съобщава се, че в началото тя ще се предлага за настолни компютри, а по-късно се планира да бъде пуснат и вариант за смартфони. Агенция Синхуа се позовава на публикация във вестник “Новини за пощите и далекосъобщенията”, издание на Министерството на промишлеността и ИТ на Китай, в увода на която се споменава за регулирането и развитието на софтуерната индустрия на страната. 

“До октомври разчитаме да пуснем настолна операционна система, китайска разработка”, е коментирал Ни Хуан Нан, специалист от Китайската академия за инженерни науки. Той оглавява алианса за разработката на национална операционна система, създаден през март.

Китай, ИТПо неговите думи тласък на проекта са дали прекратяването на поддръжката на Windows XP и предизвиканата от това забрана за използването на Windows 8 в държавните структури в Китай. По-рано китайските власти подложиха Microsoft на сериозна критика заради прекратяване обновяването на безопасността за XP.

XP в Китай традиционно има много широко приложение, което в голяма степен е подпомогнато от масовото използване на пиратски копия на операционната система на Microsoft.

Китай вече отдавна е в конфликт с чуждестранните технологични компании поради тяхното голямо влияние в страната. Това се отнася с особена сила за Microsoft и Google, и отчасти за Apple. През юли враждебността значително се обостри. Тогава представители на антимонополните структури на властта проведоха претърсвания в някои офиси на Microsoft, конфискувайки компютри и документи относно разследване, започнато във връзка с жалби по комплектуването на Windows и Office, проблеми със съвместимостта и др. 

По думите на Ни Хуан Нан местната операционна система може да замени задграничните настолни ОС в рамките на 1-2 години, а ОС на мобилните устройства – в рамките на 3-5 години. Той отбелязва също така, че е възможно частният сектор да да помогне с финансиране на разработката. 

“Създаването на среда, която да ни позволи да се конкурираме с Google, Apple и Microsoft – това е ключът към нашия успех”, подчертава той. 

Китай вече е предприемала опити за създаване на собствена операционна – през 2000 г. беше пусната Red Flag Linux, разработката на която бе частично финансирана от Министерството на информацията в Китай. 

Red Flag Linux така и не получи широко приложение, а още същата година компанията Red Flag Software, занимаваща се с разработката на операционната система беше разформирана. Самата операционна система обаче се планира да бъде възродена, като активите на Red Flag Software на стойност около 6,3 млн. долара ще бъдат прехвърлени към Penta Wan Jing Information Technology Industry Group. По думите на Ни Хуан Нан възраждането на Red Flag може да внесе своя принос в реализацията на плана за създаване на китайска операционна система. 


X