Софтуер

Предвиждат се милиарди за създаване на “руски Android”

CIO Media

Към края на септември 2014 г. фирмата "РТ-Лабс" е един от най-вероятните претенденти за получаване на средства от “Фонда за поддръжка на руски софтуер”. От този фонд министърът на комуникациите на Руската Федерация Николай Никифоров предлага да се финансира създаването на руска мобилна операционна система, руска СУБД, руски софтуер за виртуализация и други програмни продукти, съобщава изданието TAdviser.  

Предполагаемият обем на фонда е 200 млрд. рубли ($US5,13 млрд.). Източниците за попълване на фонда не са окончателно определени, но един от вариантите е да се събира данък в размер на до 10% от продажбите на лицензи от всички компании, които продават софтуер в Русия. Идеята за създаването на фонда бе предложена по-рано през септември и тя получи одобрението на президента на Руската Федерация Владимир Путин, който възложи на Николай Никифоров да я разработи заедно с министерството на финансите и министерството на икономическото развитие.

Владимир Путин, Николай Никофоров

Николай Никифоров докладва на Владимир Путин идеята за създаване на фонда

Осведомен събеседник на TAdviser казва, че за финансиране от фонда ще могат да претендират само тези компании, които се съгласят да предадат блокиращ пакет от свои акции на държавата. Според него, това най-вероятно ще направи проекта непривлекателен за редица комерсиални играчи, включително за компании като Parallels и Acronis, които имат разработки и опит в изброените направления.

В същото време "РТ-Лабс" е собственост на контролираната от държавата "Ростелеком” и споменатото изискване не е пречка за нея. За изпълнението на проекта компанията вероятно ще формира ново съвместно предприятие с компания от Татарстан, казва източникът на TAdviser. Най-вероятно новото предприятие ще бъде базирано в Инополис – строящият се в близост до Казан град за ИТ специалисти.


X