Софтуер

След 10 г. роботи ще заемат 1/3 от работните места

CIO Media

Според прогнозите на Gartner, към 2025 г. една трета от днешните работници ще бъдат заменени от роботи и софтуер заяви директорът по изследванията на изследователската компания Питър Сондегаард (Peter Sondergaard) в изказването, с което откри конференцията Symposium/Itxpo в САЩ.

За втора поредна година, в презентациите си на Symposium/Itxpo представителите на Gartner привличат вниманието върху настъплението на машините в пазара на човешкия труд. Тази година обаче предсказанията на анализаторите вече са оформени като прогноза, съдържаща дата и оценка за броя на работните места, които ще бъдат засегнати.  

Само след 5 години дроните (безпилотни летателни апарати) ще бъдат обичайните изпълнители на много операции в селското стопанство, в нефтената и в газовата индустрия. Напримет проверките на тръбопроводи ще се извършват от дрони, казва Питър Сондегаард. Дроните обаче са само един от многото видове “умни машини” (smart machines), които сега излизат от границите на традиционния за тях ИТ свят.

“Умните машини” постепенно се превръщат в “супертехнология” – по силите им е да изпълняват най-разнообразни видове труд, както физически, така и интелектуален, казва Сондегаард. През следващите няколко години когнитивните възможности на програмното осигуряване ще се разширяват в много области – например във финансовите анализи, медицинската диагностика и анализът на данни от всякакъв вид, прогнозират от Gartner.

Така към 2025 г. всяко трето от днешните работни места ще бъде заменено от софтуер или от “умна машина”, подчертава Сондергаард и добавя: “машините могат да обработват данни по-бързо от хората и новият цифровизиран бизнес ще има нужда от по-малко хора”.

“Готвачи Цуй” – устройства за нарязване на юфка, разработени за ресторант в Китай

Представителите на Gartner считат, че тяхната прогноза за растящото влияние на технологиите върху пазара на труда трябва да бъде сигнал и предупреждение за днешните ИТ ръководители.
Според анализаторът от Gartner Дейвид Арон, за ИТ директорите, както и за ИТ компаниите възниква възможност да станат крупни играчи в цифровата епоха. Корпоративното влияние на ИТ директорите неизменно нарастваше през годините досега и вече достигна рекордно ниво, казва Арон. Проучване на Gartner, проведено сред 2810 CIO по целия свят констатира, че 41% от тях са подчинени непосредствено на ръководителя на тяхната компания.

За да укрепват и увеличават влиянието си, ИТ директорите трябва да проучват и обяснят на своите ръководители, как тяхната организация би могла да се възползва от предимствата на “умните технологии”, считат анализаторите от Gartner.

Вижте роботите, които вече заменят готвачите в Китай ...X