Софтуер

ИТ гиганти от САЩ са против корейски законопроект за Cloud

CIO Media

В последните дни на миналата година стана известно, че американските ИТ гиганти Google, Intel, IBM и Hewlett-Packard (HP) са изразили протест срещу законопроект, според който правителствените организации в Южна Корея ще могат да ползват облачни услуги от частни компании.

За споменатите поправки в законодателството лобира Министерството на науката, информационно-комуникационните технологии и стратегическото планиране (MISP). Планира се одобряването на предложенията от Националната Асамблея на Южна Корея да стане през тази година. ИТ гигантите настояват за отмяна на законопроекта, тъй като с приемането му ще намалее зависимостта на корейските компании от чуждестранните доставчици на облачни решения.  


“Законопроектът включва редица задължителни положения, които е трудно да бъдат следвани от чуждестранни компании, което ги поставя в неизгодно положение”, е казал представител на IBM Korea в разговор по телефона с репортер на изданието The Korea Times.
От компанията добавят, че “облачния” закон може да се разглежда като опит за дискриминация на международните доставчици, затова всички те протестират срещу предлаганите поправки.

От Intel са препоръчали на корейските власти да не обременяват бизнеса с нови задължения, а да се заемат със стимулиращи политически мерки, като например намаляване на данъци и предоставяне на субсидии на локалните доставчици на облачни услуги.

Според The Korea Times, ИТ гигантите са изпратили до Националната Асамблея на Южна Корея писмо, в което съобщават, че новият законопроект ще измени ситуацията в цялата индустрия на облачните услуги и ще ожесточи изискванията за срокове и условия на договорите, както и за разкриване на информация.  

Корейските участници в облачната индустрия поддържат инициативата, разрешаваща държавните организации да ползват облачни услуги от частни компании, като считат, че това ще допринесе за повишаване на качеството на услугите на локалните доставчици и защитата на данните на клиентите.

За сега на корейския пазар доминират глобалните играчи с огромни капитали и водещи технологии, а законопроектът ще даде нови възможности на компаниите от страната и ще повиши тяхната конкурентоспособност, казва Мин Янг-ки (Min Young-ki), един от ръководителите на Корейската асоциация на облачната индустрия (Korea Association of Cloud Industry).

X