Софтуер

Виртуална реалност с Microsoft HoloLens

CIO Media

Microsoft представи един от най-амбициозните проекти, реализирани през последните години – носим холографичен компютър под названието Project HoloLens. Казано по-просто, става дума за очила, които могат да създават виртуална реалност около потребителя като проектират холограми около човека, който ги носи.  


В очилата е вградена новата технология за виртуална реалност Microsoft Holographic, която също така е интегрирана в Windows 10. HoloLens включва и система за обемно звучене, което позволява потребителят не само да вижда, но и да “чува” холограмите.
От Microsoft казват, че устройството е истинско въплъщение на научната фантастика, което комбинира цифровия и физическия свят.

С помощта на HoloLens може например да превърнете обикновена стена в голям екран и да “прожектирате” на него игра, филм и т.н. Можете да ползвате HoloLens за да окичите дома си с виртуални украшения, за да провеждате различни изследвания, за да проектирате и за какво ли още не.

Очилата за виртуална реалност на Microsoft са автономни – те съдържат централен и графичен процесор, както и “холографичен процесор”. Разработчиците на авангардния продукт твърдят, че устройството няма да се нагрява. HoloLens не изискват да бъдат включени към смартфон или компютър – за разлика от Oculus Rift. Вградени камери и сензори осигуряват проследяването на главата на потребителя и симулират взаимодействие с виртуални обекти.

Заедно с HoloLens ще се предлага приложение, наречено HoloStudio, което ще позволи на потребителите на Windows 10 да създават холограми, а при наличието на 3D принтер създадените холограми могат да се разпечатват.

Цената на устройството и сроковете за пускането му на пазара за сега не са известни. Изданието SlashGear споменава, че някои партньори на Microsoft ще могат да получат HoloLens през юли тази година.

Вижте видео за HoloLens:





X