Софтуер

Pepper - “свръхумен” робот, но без практически умения

CIO Media

Какво ще се получи, ако един симпатичен хуманоиден робот бъде включен към една от най-мощните в света системи за изкуствен интелект? Очевидно, ще имаме много умен робот, който обаче не притежава практически умения.

През миналата година японският мобилен оператор Softbank представи говорещ домашен робот, наречен Pepper. Сега създателите на Pepper го обединяват с платформата за изкуствен интелект Watson, развивана от IBM.

Pepper

Перспективата за вграждането на Watson, победителят в телевизионната викторина Jeopardy, в тялото на андроид, може да ви плаши или да ви изпълва с възторг – зависи какво е вашето отношение към разумните роботи. Все пак, едва ли заедно с Watson Pepper ще стане по-полезен, като се отчитат неговите ограничени физически възможности, коментират експерти.

Watson е облачна платформа, способна да обработва огромни обеми от данни и да отговаря на въпроси, зададени на естествен език. Към момента Watson се ползва например в медицински институции на САЩ, където помага на лекарите да избират начини за лечение на пациенти с онкологични заболявания.
SoftBank и IBM планират да комбинират Watson с Pepper, но за сега не уточняват каква е целта и какво се надяват да постигнат с тази интеграция.
Все пак, ако има постоянна връзка с Watson по Интернет, Pepper би могъл да прави по-сложни неща, отколкото сега. Към момента сред неговите умения са да пее песни, да продава мобилни телефони и да играе роля в реклама за кафе заедно с Томи Лий Джоунс. Както и колегата му Honda Asimo, Pepper се използва за привличане на вниманието към търговски марки.

На демонстрация, проведена през миналата есен, на свързания с Watson Pepper бе зададен въпроса: “Какво оръжие, изобретено от Ърнест Суинтън е използвано по време на Първата световна война?”. След като “помисли” малко, Pepper отговори – “танк”.

На практика, това е същото, което правеше и Watson на викторината Jeopardy, но когато Pepper изрича отговорите, асоциацията с филмовите роботи като C-3PO от “Междузвездни войни” и Дейта от “Звезден път” е много по-пълна. Но едва ли много хора ще са готови да инвестират само заради това  1600 излишни долара (за такава сума се сумата ще се продава Pepper) за гении, който не е способен да направи нищо практично.

Pepper не може да готви или да чисти. Разработчиците на неговия хардуер от Aldebaran Robotics изрично споменават това на сайта си. Пръстите на Pepper са с гумени възглавнички и вероятно биха могли да задържат някакви тъкани, но роботът не е проектиран да пренася вещи, отбелязват от Aldebaran. Pepper е преди всичко робот събеседник.

Анализаторите обаче коментират, че ако би могъл да помага в домакинската работа Pepper би бил много по-привлекателен за потенциалните купувачи. Така например, роботът Roomba на компанията iRobot си спечели световна слава, благодарение на това, че избавя собствениците си от грижите около почистването с прахосмукачка. В перспектива, хуманоидните роботи трябва да се превърнат в удобна битова техника, а не да бъдат просто “бърборковци”, казват експерти.

Първоначално се планираше Pepper да бъде пуснат на пазара още през февруари, но после бе съобщено, че продажбите ще започнат най-рано през юни. От SoftBank казват, че отначало ще продават робота само на разработчици, тъй като търсенето се е оказало по-голямо от очакваното.

Изпълнителният директор на SoftBank Масаеши Сон счита роботиката за перспективно начинание и вижда широки възможности за развитие на платформи подобни на Pepper. По думите на Масаеши Сон, той е готов да се откаже от краткосрочни печалби и да инвестира в разработки, които биха ускорили настъпването на момента, в който изкуственият интелект ще стане по-мощен от човешкия.

“Този момент ще настъпи, рано или късно, - уверен е ръководителят на SoftBank. – Това е само въпрос на време. Когато това се случи, надявам се че роботите с изкуствен интелект ще бъдат от голяма полза за човечеството. И ние ще дадем своя принос за това”.  

Вижте как изглежда и какво може Pepper в следното видео.Източник: IDG News Service, ТокиоX