Софтуер

Нова bitcoin технология, казва от къде идват виртуалните пари

CIO Media

Представители на Elliptic, стартираща компания, базирана в Лондон, считат че са успели да направят важно научно откритие, благодарение на което банките ще променят своето отношение към виртуалната валута bitcoin, съобщи изданието Business Insider.  

На практика, в Elliptic са създали специален софтуер, който може да проследи от къде идват дадени биткоини. Такава информация е от важно значение за банките, които по закон са задължени да знаят от къде са дошли парите, съхранени при тях, за да се гарантира, че тези пари не са придобити от престъпна дейност.

Bitcoin валутата не е непроследима – всяка трансакция се записва в нещо като счетоводна книга, наречена blockchain. Но дигиталните портфейли, които изпълняват трансакцията са анонимни, така че е много трудно да се изведе някакъв смисъл от данните. Може да бъдат проведени известни анализи и да се стигне до някои предположения, но това е трудно и изисква много време.

Това е една от причините, поради които банките нямат желание да “съхраняват” bitcoin. Например ако дадена банка приеме bitcoin валута, която е получена като плащане за наркотици на “черен web пазар” от типа на Silk Road 2.0, това означва нарушаване на регулациите и ще въведе институцията в сериозни проблеми.

д-р Джеймс Смит, CEO на Elliptic

Софтуерът на Elliptic е създаден от четирима разработчици, които притежават титлата PhD (доктор на науките). Програмата може да познае доста точно на кого принадлежи даден виртуален портфейл – при това, тя работи в реално време. Използвайки технологии от областта на машинното обучение, софтуерът на Elliptic се промъква в web и в “тъмния web”, събира и най-дребни детайли за обръщения към даден виртуален портфейл и други цифрови улики и в крайна сметка създава портрет на притежателя на портфейла.

Том Робинсън (Tom Robinson) - един от съоснователите на Elliptic, коментира пред Business Insider, че техният софтуер би могъл “да промени напълно правилата на играта”, по отношение на институционализирането на bitcoin. Според него, ако банките могат да удовлетворят изискванията на регулаторните органи във връзка с предотвратяване на прането на пари, те биха се ориентирали към възможността да приемат и управляват виртуална валута.

Наскоро Elliptic пусна и средство за визуализация, което показва потока на bitcoin валута между две локации за периода на цялата 6-годишна история на bitcoin. Средството идентифицира и 250 най-крупни локации от и към които се изпраща bitcoin валута.


Нова bitcoin технология, казва от къде идват виртуалните пари

© CIO Media, Cio.bg

Визуализация на паричните потоци от и към Silk Road 2.0.

По-късно тази година Elliptic планира да пусне API за своя софтуер, чрез който банките ще могат ефективно да включват проследяващата програма към своите системи и да я използват за различни цели. Кевин Беардслей (Kevin Beardsley), анализатор в Elliptic, сподели, че вече 5 банки са заявили желание да получат разработвания API, но не уточни кои са тези институции.  

В изявление, изпратено по електронна поща изпълнителният директор на Elliptic, Джеймс Смит (James Smith) каза: “За да заеме цифровата валута легитимно място, тя трябва неизбежно да излезе от тъмния web. Нашата технология позволява да се проследяват исторически потоци, както и такива в реално време и представлява повратна точка за възприемането на bitcoin на корпоративно ниво”.

“Разработихме тази технология не за да инкриминираме или шпионираме някого, а за да подкрепим усилията на бизнеса да изпълнява своите задължения във връзка с предотвратяване на прането на пари”, каза още Джеймс Смит.

Източник: Business InsiderX