Софтуер

Срив в системата Bitcoin ощети “майнерите” с $50 хил.

CIO Media

В системата за криптовалута Bitcoin възникна глобален срив, в резултат на което се получи объркване в блоковете транзакции. Компютрите на някои “майнери” (т.е. хората, които добиват биткоини) създадоха неверни блокове. На компютрите на други участници в мрежата софтуерът не прие тези блокове, преценявайки ги като грешни, а на други компютри софтуерът не намери грешки и прибави блоковете към веригите от блокове, като по този начин потвърди погрешни блокове.  
Съобщение за проблема е публикувано в портала bitcoin.org.

Изданията, описващи проблема, нямат информация за аналогични ситуации в миналото. Най-вероятно този срив е първият в историята на виртуалната валута.  

Причини за грешката
Ситуацията е следствие от това, че някои Bitcoin клиенти не са могли да открият грешка в блоковете и са ги присъединили към верига, която е подхваната от други възли. В един момент такива клиенти са започнали да строят нова верига блокове, която не е била истинска – т.е. транзакциите в нея не са били проверени.
В резултат на описания срив са загубени биткоини на стойност около $50 хил., гласи информацията на сайта bitcoin.org.

Препоръки към майнерите
За да се нормализира работата на системата Bitcoin, потребителите с SPV клиенти трябва да изчакат 30 допълнителни потвърждения на транзакциите. Потребителите с клиентски софтуер Bitcoin Core с версия по-малка от 0.9.4 също трябва да изчакат 30 допълнителни потвърждения или да обновят софтуера си до версия 0.10.2. Майнерите трябва да преминат към верига блокове, която не съдържа грешки, иначе те ще продължат да хабят напразно изчислителните си ресурси.

Потребителите с клиенти Bitcoin Core версия 0.9.5 или следваща не са засегнати от проблема (тези версии са блокирали грешните блокове). Тези потребители няма нужда да предприемат каквото и да е.

Накратко за Bitcoin
Bitcoin е най-популярната в света криптовалута. Към вчерашна дата цената на един биткоин бе $271.
Виртуалната валута Bitcoin е създадена през 2009 г. от програмиста Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto), който напълно изчезна от Интернет пространството през април 2011 г.
Накамото създаде софтуер, който позволява на хората да “добиват” “монети” Bitcoin, изпълнявайки на компютъра си сложни изчисления. Процесът на производство на нови “монети” постоянно се усложнява, изисквайки всеки път все повече изчислителни ресурси.

Четете още:
Накратко за това как се “добива” Bitcoin

Историята на Bitcoin – защо валутата е нестабилна


X