Софтуер

Взривове спряха суперкомпютър в Китай

CIO Media

Вчера суперкомпютърът Tianhe-1A, инсталиран в Националния суперкомпютърен център в Тянцзин, Котай бе спрян заради взривове в града.  

Според съобщение на агенция Синхуа, която цитира Лю Гуанмин (Liu Guangming), директор на Националния суперкомпютърен център в Тянцзин, след взривовете системата е работила нормално, но като мярка за безопасност е била спряна. Суперкомпютърът и данните, съхранявани в него не са пострадали,  заявява Лю Гуанмин.

На 12 август 2015 г. в 23:30 (местно време), Тянцзин бе разтърсен от взрив, а 30 секунди след това – от втори взрив. Избухнали са опасни вещества, съхранявани в терминал за контейнери на логистична компания. Взривната вълна е отнесла прозорците и вратите на намиращите се наблизо сгради. Сградата на Националния суперкомпютърен център също е пострадала.

Според съобщение на държавната китайска телевизия, първата експлозия е била с еквивалент на 3 тона динамит и е предизвикала земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер. При втората експлозия е регистриран трус с магнитуд 2,9 по Рихтер.

По предварителни данни злопулуката е отнела живота на около 50 души, а ранените са над 500. На многомилионния град Тянцзин са нанесени огромни щети, които се оценяват на стотици милиони долари.

Суперкомпьютърът Tianhe-1A е с производителност 2,57 петафлопса и беше най-мощната изчислителна система в света през 2010 г., като запази лидерството си до юни 2011 г. За разработката и са похарчени $88 млн. По данни от юни 2015 г. Tianhe-1A е на 24-то място в рейтинга за най-бързи изчислителни системи в света, който се оглавява от наследника на Tianhe-1A - Tianhe-2.

За сега не се съобщава колко време ще е необходимо за да заработи отново Tianhe-1A и кога суперкомпютърът ще бъде включен отново.X