Софтуер

Човекоподобният робот Atlas се разходи в гора

CIO Media

Човекоподобният робот Atlas, разработван от компанията Boston Dynamics, която от 2013 г. насам принадлежи на Google, преминава през тестове в природни условия. На конференцията Fab 11, проведена в Масачузетския технологичен институт (MIT) бе показано видео, в което роботът се придвижва по горска пътека и преминава през храсти. Захранването все още става с кабел, но в компанията вече са създали вариант на робота с автономно захранване. Възможностите на робота в областта на придвижването вече в някаква степен са съпоставими с човешките, счита основателят на Boston Dynamics Марк Райберт.


Разработката Atlas се подкрепя от Агенцията за перспективни изследвания за отбраната (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ. Новият модел на робота е произведен от по-леки материали (сега той тежи 156 кг при ръст 1,88 м) и е оборудван с усъвършенствани устройства. Роботът вече може да става сам ако се случи да падне. Ставите на ръцете на робота вече се въртят независимо и той се е научил да натиска дръжките на врати без да двиши цялата си ръка.

Сега разработчиците се опитват да приложат детайли, отпечатани на 3D принтери, които да осигурят на Atlas по-голяма стабилност и да намалят  теглото на краката му.

Вижте Atlas в следното видео:


X