Софтуер

Агент на тайните служби на САЩ откраднал Bitcoin от Silk Road

CIO Media

Бившият агент на Секретната служба на САЩ Шон Бриджес (Shaun Bridges) е признал вината си в присвояване на биткоини на стойност $820 хил. Той е извършил кражбата в хода на разследване на дейността на незаконния интернет магазин Silk Road, който приема заплащане в криптовалута, съобщава The Guardian.
Произнасянето на присъдата е насрочено за декември 2015.


Секретната служба на САЩ е правителствена агенция, създадена за да противодейства на нарушения във финансовата сфера. Същевременно нейни сътрудници охраняват президента на САЩ.  

Шон Бриджес е работил в Секретната служба в продължение на 6 години – от 2012 до 2014 г. той е бил в екипа, разследващ дейността на Silk Road. Сред неговите задължения е било да изяснява местоположението на престъпници, включително на Рос Улбрихт (Ross Ulbricht) - известният като Dread Pirate Roberts администратор на незаконния интернет магазин.

Според показанията на Бриджес, през януари 2013 г. той се е възползвал от администраторски акаунт в Silk Road, принадлежащ на друг човек и получавайки с негова помощ достъп до сайта, научил паролите на няколко акаунта и превел средствата от тях в своята собствена. Бриджес съобщил, че по такъв начин е присвоил около 20 хил. биткоини, което тогава е било еквивалентно на около $350 хил.

После той превел средствата в акаунта си на борсата Mt. Gox и в периода от март до май 2015 г. е обменил виртуалната валута за реална, получавайки $820 хил., които внесъл в банкови сметки.

Освен кражбата на биткоини, Шон Бриджес е признал и това, че преднамерено е затруднил хода на следствието като не е предоставил достъп до акаунтите на Silk Road, а също така нарочно е заблудил следователите, предоставяйки им лъжлива информация по делото. Той дори е уговорил друг служител, също да даде на следователите невярна информация.

32-годишният Шон Бриджес от щата Мериленд е вторият федерален агент, признаващ че е нарушил закона в хода на разследване на дейността на Silk Road. Преди време 46-годишният Карл Форс (Carl Force) от Управлението за борба с наркотиците призна, че е присвоил $700 хил. Неговата присъда ще бъде произнесена през октомври 2015 г.

“Сенчестият” интернет магазин Silk Road е създаден през 2011 г. и е използван за продажба на наркотици и други забранени стоки, като плащанията са осъществявани с биткоин, тъй кто виртуалната валута не позволява да се проследи личността и местоположението на продавача и купувача. На сайта са регистрирани около 1 млн. потребители, а оборотът му е достигнал $1,2 млрд. През 2013 г. властите в САЩ задържаха създателя на Silk Road Рос Улбрихт, като го заловиха при разпространение на фалшиви документи и затвориха магазина. През май 2015 г. Улбрихт бе осъден на доживотен затвор.


X