Софтуер

Морската пехота на САЩ изпробва нов военен робот на Google

CIO Media

Във военната база Куантико (Quantico), през миналата седмица, Корпусът на морската пехота на САЩ проведе изпитания на поредния прототип на четириногия боен робот, разработван от компанията Boston Dynamics, която принадлежи на Google X т.нар. секретна лаборатория за перспективни разработки на Google. За тестовете съобщи изданието Digital Trends.

Изпробваният робот се казва Spot. Той тежи около 70 кг. и ходи на 4 крака с хидравлични системи. В състояние да изгражда картина на окръжаващата го среда с помощта на вграден компактен лазерен далекомер, подобен на този, който в Google използват и за техните самоуправляващи се автомобили. Роботът се управлява от оператор по радиовръзка, като операторът може да се намира на разстояние до 500 метра.


В сравнение с предишните прототипи - LS3 и Big Dog Spot е по-пъргав и по-безшумен, съобщават разработчиците.


Морската пехота на САЩ изпробва нов военен робот на Google

© CIO Media, Cio.bg


По-рано, военните съобщаваха за възможността да използват подобни роботи за автоматизирано пренасяне на товари, които да следват войниците или сами да транспортират тежко оборудване до зададен пункт. Сега вече се обсъжда използване на роботите в бойни действия и изпращането им на опасни мисии вместо хора.

В хода на изпитанията Spot е изпълнил серия от задачи, придвижвайки се по хълмиста местност, в гора и в градска среда. При един от тестовете, роботът е изпратен със задача да разузнае дали определена територия е заета от врага, преди морските пехотинци да пристигнат там.


Вижте какво може Spot в следващото видео:

 


X