Софтуер

Анализатори: Кои са големите 4 в облака

CIO Media

Независимо от всички вълнения и промени в технологичната индустрия за последните 10 години, четирите най-големи компании за корпоративен софтуер в света остават Microsoft, IBM, Oracle и SAP.

Но когато става въпрос за пазара на облачния компютинг, където клиентите могат да ползват кредитна карта и да получат достъп до функционално неограничена суперкомпютърна мощност, Microsoft изпреварва значително останалите 3 компании, сочи нов доклад на анализаторската компания Forrester, цитиран от Business Insider. 

облак, ИТЕдно важно предупреждение обаче посочват анализаторите: измежду т.нар. “големите четири” вендори на бизнес софтуер Microsoft е лидерът с 5 милиарда долара годишен приход от облака по предварителни оценки, се казва в доклада. 

Все още обаче производителят остава далече зад Amazon Web Services с неговите 7,3 милиарда долара – компанията, която на практика изобрети този пазар. 

Фактът, че Micrsoft излезе начело, е обусловен донякъде от това, че CEO-то на компанията Сатя Надела беше натоварен със задачата да ръководи облачната платформа Azure на Microsoft , преди да бъде избран за глава на цялата компания, и в резултат той постави облака в центъра на всичко, което компанията прави. Подобно Microsoft налага все повече своя популярен облачен софтуер, включително пакета за офис производителност Office 365.

Според Forrester Microsoft има няколко ключови предимства в сравнение с останалите в “голямата четворка”. Първото е, че Mictosoft е на пазара по-дълго от останалите, предлагайки Microsoft Azure на пазара още от 2010 г.

Това означава, че компанията е разполагала с повече време да наложи и разрасне Azure на географски принцип, да комуникира с потребителите и да изгради силни функционалности. Oracle и SAP специално влизат доста по-късно на този пазар и са все още само на старта в изграждането на своите платформи.
Второ, Microsoft има по-широка и по-дълбока екосистема от партньори “трети страни”, които изграждат инструменти и услуги, работещи съвместно с Microsoft Azure. И тук, IBM сега набира сили на този фронт, докато Oracle и SAP едва сега започват. 

Това обаче не е изцяло лоша новина за останалите 3. Според доклада IBM върши добра работа, привличайки разработчици към своята облачна услуга Bluemix cloud service, главно чрез обвързването й със сложни ентерпрайз системи, като например старите мейнфрейм машини и улеснявайки работата с тях по този начин. 

Междувременно, докато Oracle и SAP се борят да изградят платформа за компаниите с цел създаване на нови приложения, тяхната сила е разрастване на софтуера, които те вече продават, към облака. 

Важното тук е, че Oracle и SAP са също много силни в насочване на своите клиенти към по-традиционните си хостинг услуги, където софтуерът просто е разположен и работи от сървър, намиращ се някъде другаде, без да наричат това “облак”, както биха го нарекли борещите се за “чистота” на понятията, коментират анализаторите. 

4-те милиарда долара приходи от облака за Oracle изглеждат доста много за компания, която все още е относително нова на пазара, смятат от Forrester, но това в голяма степен се дължи на факта, че “приходите на Oracle отразяват нейната свободна дефиниция на облака".

Това е една интересна перспектива, особено след като от Amazon Web Services обявиха своето намерение да откраднат недоволните клиенти на Oracle с широк набор от конкурентни облачни услуги. 


X