Софтуер

VMware и EMC изненадващо обявиха старт на нова компания

CIO Media

Вчера VMware обяви резултатите си за третото тримесечие и същевременно направи съобщение, което изненада всички, пише изданието Business Insider.

VMware и нейната компания-майка, EMC, откриват нова дъщерна компания, наречена Virtustream, от която и VMware, и EMC притежават по 50% дял.
Това е компания специализирана в облачните изчисления, която ще се конкурира с Amazon, Google и Microsoft, ползвайки хардуер на EMC и основно софтуер на VMware плюс софтуер за управление на облачни услуги, разработен от компанията Virtustream, която EMC купи миналата пролет за $1,2 млрд.

Обособяването на дъщерна компания на този етап е странен ход, след като преди седмица Dell обяви, че придобива EMC за рекордната сума от $67 млрд., заедно с нейния мажоритарен дял във VMware. И въпреки че ще изминат месеци, докато сделката Dell-EMC бъде финализирана, след като тя стане факт, новата компания също ще премине под “шапката” на Dell, така че анализаторите се питат какъв е смисълът от този ход.

“Може би истинското послание е да се покаже на акционерите на VMware, че Dell наистина няма да се бърка в делата на лидера във виртуализацията”, предполагат анализаторите на Business Insider и напомнят, че ден по-рано Майкъл Дел, в качеството си на CEO на Dell публикува в блога си пост с обещание в този смисъл.   

В този пост, Дел нарече VMware “перлата на короната” сред дъщерните компании на EMC и обеща да не прави това, от което служителите на VMware наистина се страхуват, а именно да бъдат принудени да третират преференциално хардуера на Dell.

Ето какво написа Майкъл Дел:
“Ние възнамеряваме VMware да остане независима публична компания. Освен това, ние вярваме, че е много важно да поддържаме успешния бизнес модел на VMware подкрепящ отворена и независима екосистема. Ние не планираме да правим каквото и да е от гледна точка на правото ни на собственост върху Dell или EMC, нито пък да поставяме някакви ограничения върху възможностите на VMware да си партнира с една или друга компания”.

Целия текст на посланието на Дел можете да видите тук.

Пат Гелсингер, VMWare

Пат Гелсингър, CEO на VMware

Всъщност успехите на VMware до голяма степен се дължат на това, че компанията произвежда софтуер, който работи на хардуера, произвеждан от всички играчи на пазара, включително Dell и EMC, както и техните конкуренти IBM, HP, Cisco, Hitachi и т.н. (На практика това е старият модел на Microsoft, с който компанията стана производител номер едно на софтуер в света). За служителите, потребителите и акционерите на VMware основното опасение във връзка с обявената смяна на собствеността бе, че този модел може да се промени. Сега Майкъл Дел твърди, че това няма да се случи.

Иначе, както се очакваше, VMware отчете стабилно трето тримесечие. Печалбите на акция са $1,02, а приходите са на стойност $1,67 млрд. – т.е. ръстът спрямо същия период на миналата година е почти 10%.


X