Софтуер

Робот мотоциклетист се готви за състезание

CIO Media

В компанията Yamaha конструират робот, наречен Motobot, който може да управлява мотоциклет. Инженерите са си поставили за цел да научат робота да управлява мотоциклета с такова майсторство, че да може да победи професионалният състезател по мотоциклетизъм, 9-кратния световен шампион Валентино Роси.

Motobot


Все пак, състезанието между Motobot и Роси едва ли ще се състои преди да изминат поне още 2 години. През следващата година в Yamaha планират да разработят някои специфични методи за завиване, да научат робота да преминава по трасе за слалом и да постига скорост 100 км/ч. Когато бъде готов за състезанието със световния шампион, Motobot вече ще управлява мотоциклета със скорост 200 км/ч.

За разлика от технологиите, прилагани към момента в самоуправляващите се автомобили, технологиите, разработвани от Yamaha са ориентирани към управлението на обикновен мотоциклет, предназначен за хора. Получавайки данни за скоростта, оборотите на двигателя, положението на мотоциклета и т.н., Motobot ще управлява машината с помощта на 6 манипулатора – за волан, газ, предна и задна спирачка, съединител и превключване на скорости. Датчици, спътникова навигация и методи за машинно обучение ще дадат възможност на робота да избира най-добър маршрут за движение по трасето.   

Вижте робота в следното видео, в което той казва: “Аз съм Motobot. Създаден съм за да те надмина” (“I am Motobot. I was created to surpass you.”)А в това видео, можете да разгледате Motobot отблизо.


X