Софтуер

Google привлече в редиците си “кралицата” на Силициевата долина

CIO Media

Google осъществи брилянтен ход по едновременно придобиване на иновативен бизнес и наемане на талантлива личност, назначавайки в “кралицата” на Силициевата долина Дайан Грийн за ръководител на облачния си бизнес, съобщи изданието Business Insider.

Дайан Грийн ще управлява огромна нова бизнес единица, включваща Google for Work, Cloud Platform и Google Apps, отбелязва изпълнителният директор на Google Сундар Пичай в корпоративния блог.  

Същевременно Google е закупила стартъпът Bebop Technologies, основан от Дайан Грийн. От Business Insider отбелязват, че тя е работила за Bebop “в стелт режим” от 2012 година досега и че това е начинанието, което “и е на сърцето”.  

Diane Green, Google

Дайан Грийн

Медиите наричат Дайан Грийн “един от монарсите на Силициевата долина”. Заедно със своя съпруг, професорът от Станфордския университет Мендел Розенблум и още няколко колеги тя основава VMware през 1998 г. и е изпълнителен директор на компанията до 2008 г. През 2004 г. VMware е придобита от EMC и през 2008 г., в момент когато бордът на директорите е изнервен от активизиране на конкурентите, Грийн е заменена от Пол Мориц – бивш топ мениджър в Microsoft.  

В следващия етап от своята кариера Дайан Грийн става инвеститор и съветник на стартиращи компании. С нейната подкрепа са основани Cloud Physics, Cumulus Networks, Cloudera и Nicira – последната компания по-късно е купена от VMware за $1,26 млрд.

От 2012 г. Дайан Грийн е член на Съвета на директорите на Google. Също така тя е член на Съвета на директорите на Intuit.

Дайан Грийн е изключително уважавана в обществото на стартъпите, както и в големите корпорации, които масово ползват продукти на VMware.
В своя блог изпълнителният директор на Google казва за нея, че тя “е ветеран, който не се нуждае от представяне” и съобщава, че тя ще продължи да е член на борда на директорите на компанията.

Съпругът на Дайан Грийн Мендел Розенблум, който заедно с нея е съосновател на Bebop, през последните 2 години е бил в отпуск от Станфордския университет за да работи за развитието на компанията. Сега, след като стартъпът е вече част от Google, професор Розенблум ще се върне към научната си дейност, но ще отделя по един ден седмично за интегрирането на технологиите на Bebop в портфолиото на Google, съобщава New York Times.


X