Софтуер

Крачка напред към свръхскоростната система за пътуване Hyperloop

CIO Media

На 31 януари в САЩ завърши конкурса за най-добър проект за пътническа капсула за свръхзвуковата транспортна система Hyperloop. 115 екипа от инженери представиха своите проекти публично в Texas A&M University. На първо място бе класирана конструкцията, разработена от екипа на MIT. Предстои тя да се превърне в изпитателен прототип, в който могат да пътуват истински пътници, съобщава Gizmag

 
Идеята за Hyperloop бе предложена от основателя на Tesla Motors и SpaceX Илон Мъск, но изявеният изобретател и предприемач реши да остави на други организации реализацията и транспортната система при която пътнически капсули летят от точка А до точка Б в херметична тръба.  
Няколко стартъпа вече работят по изграждането на изпитателни трасета и транспортни средства за Hyperloop. В Тексас бе проведен студентски конкурс, в който представители на 20 страни показаха проектите си на жури, в което влизат представители на SpaceX, Tesla, Texas A&M University и самият Илон Мъск. 
Екипът на MIT показа капсула с тегло 250 кг., корпус от въглеродни влакна и поликарбонатни плоскости. Система за магнитна левитация, съставена от 20 неодимови магнита, позволява на капсулата да се задържа на височина 15 мм над трасето. По думите на разработчиците, при налягане от 140 Pa на въздуха в тръбата, скоростта на движение на капсулата ще достига 110 метра в секунда. Проектът описва и безопасна спирачна система, която автоматично спира капсулата при възникване на проблем – в такъв случай задвижваща система на колела може да придвижи капсулата с ниска скорост (1 метър в секунда) напред или назад  в тръбата. 
На следващият етап от конкурса екипът на MIT и още 22 екипа, класирани на второ място ще изградят прототипи на своите капсули и ще ги изпробват на трасе с дължина 1,6 км, разположено в централата на SpaceX. 
Още информация за проекта Hyperloop ще намерите в следното видео:


X