Софтуер

Microsoft създаде 3D холопортация – точно като в “Междузвездни войни”

CIO Media

 

Изследователското подразделение Microsoft Research демонстрира технология за телеприсъствие от ново поколение, позволяваща на потребителя да види непосредствено до себе си абсолютно реалистичен 3D модел на човек, намиращ се на каквото и да е разстояние от него. 
В Microsoft наричат този проект Holoportation, като това име идва от думите hololens и teleportation. HoloLens е технологията за виртуална реалност, вградена в “интелигентните очила”, развивани от Microsoft. 
Същността на холопортацията
Описанието на технологията на сайта Microsoft Research не е особено подробно. Казва се, че в процеса на холопортация с помощта на камери обектът напълно се цифровизира – т.е. превръща се в компютърен 3D модел. При това цифровизацията се провежда в реално време и непрекъснато. Полученият подвижен 3D модел се изпраща по комуникационен канал на друго място – там, където се намира зрителя. В резултат у зрителя се създава илюзията, че истинският обект се намира непосредствено до него, макар че в действителност той вижда само графично 3D копие. 
Все пак, за страничния наблюдател всичко изглежда точно както холографичната комуникация в “Междузвездни войни”. 

Демонстрация
За да демонстрират технологията сътрудниците на Microsoft са инсталирали две системи за създаване на цифрови 3D модели в различни помещения. В първото помещение се намира сътрудник на Microsoft, снабден с “умните” очила HoloLens. Във второто помещение се намира малката дъщеря на този сътрудник, която не носи HoloLens. Момиченцето не вижда баща си - само го чува и си представя, в коя се намира той. 
По време на демонстрацията дъщеричката на сътрудника “се премества в неговата стая”, след което баща и си говори с нея. Камерата в стаята на момиченцето цифровизира не само детето, но и играчките, които тя показва на баща си. 
За да покаже на зрителите, това което вижда бащата, операторът също се “пренася” в създадената от системата виртуална реалност – за целта камерата също е снабдена с HoloLens. 
HoloLens е един от основните елементи на новата технология. Този компютър реализиран като шлем (или очила) за виртуална реалност бе представен за първи път от Microsoft през януари 2015 г. 
През февруари 2016 г. корпорацията започна да приема предварителни поръчки за HoloLens Development Edition – очила за виртуална реалност, предназначени за разработчици на приложения. Цената на устройството е $3 хил. и засега то може да бъде поръчано само от жители на САЩ и Канада. Доставките започват от утре – 30 март. 
Вижте видео с демонстрацията.


X