Софтуер

Утвърден е дизайн на автомобили-роботи за ралито Formula E

CIO Media

Разработена е конструкцията на болидите, управлявани от изкуствен интелект, които ще се състезават в частта Roborace от ралито за електромобили Formula E. 

Така изглеждат безпилотните болиди, проектирани от Даниел Саймън
Плановете в рамките на Formula E да се провежда състезание за автомобили роботи – Roborace – бяха обявени през миналата година, а първият шампионат ще се състои през 2016 г. В състезанието, което организаторите наричат “битката на алгоритмите” ("battle of algorithms") ще вземат участие 10 отбора, всеки с по два болида, съобщава IDG News Service.  


Всички отбори ще се състезават с болиди с еднаква конструкция и ще се различават само по управляващият ги изкуствен интелект. Максималната скорост на безпилотните автомобили в Roborace е 300 км/ч. 
Дизайнът на болидите за Roborace е разработен от Даниел Саймън (Daniel Simon), известен със своята работа във филмите “Трон: наследството” и “Обливион” ("Tron: Legacy" и "Oblivion"). 
По думите на Саймън, необичайната конструкция на болидите позволява да се създава вертикален натиск, улесняващ преминаването им с висока скорост през завои, без да се ползват излишни елементи. 
Състезанията между безпилотните автомобили, управлявани от изкуствен интелект ще са с продължителност 1 час и ще се провеждат на същите писти, които ще се ползват и за автомобилите с пилоти. 

Можете да видите и краткия трейлър за Roborace и за творението на Даниел Саймън...X