Софтуер

Агенция „Пътна инфраструктура“ – с престижна награда за ГИС

CIO Media

Географската информационна система на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) спечели най-престижната награда за геопространствени технологии на международния конкурс „Special Achievements in GIS“. Отличието беше връчено на 29 юни, по време на тържествена церемония в балната зала на конгресния център на Сан Диего. Наградата получиха урбанист Злати Пешев и инж. Добромира Заранкова, експерти по ГИС в АПИ.

  

Представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“, получиха престижната награда „Special Achievements in GIS“
ГИС системата на пътната агенция е отличена за специални постижения при прилагането на географските информационни системи, в категорията „ГИС проекти извън САЩ“. В надпреварата са участвали над 100 хил. кандидати. Конкурсът се организира за 11-та поредна година и резултатите от него се обявяват на международната конференция, организирана от Esri – най-големият световен ГИС форум, който от години събира над 16 хил. ГИС потребители и близо 500 организации от цял свят.

 
Отличеният иновативен проект „Предоставяне на ГИС базирани електронни административни услуги при издаване на разрешения за гражданите и създаване на ГИС регистри за приходни дейности“ бе реализиран през миналата година с финансиране от Оперативна програма „Административен капацитет“ 2007-2013 г. С изпълнението му e развита географска информационна система за пътната инфраструктура, базирана на най-съвременните Esri ArcGIS технологии. 

 
Това е трета награда за проекта. През ноември 2015 г. на Световния ГИС ден системата взе отличието за иновативност, а през тази година беше удостоена за принос в развитието на инфраструктурата на България, в категория „Географски информационни системи” на конкурса Infrastructure Bulgaria Awards 2016.
Повече информация за ГИС системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ можете да намерите в CIO 1/2016

X