Софтуер

Barclays Bank изпълни първият в света превод по блокчейн

CIO Media

Производителят на млечни продукти от Ирландия Ornua стана първата компания в света, която осъществи реална търговска сделка с използване на технологията блокчейн, съобщава Reuters. Преводът на средства на стойност $100 хил. като гаранция за доставка на партида сирене и масло на търговска компания намираща се на Сейшелските острови бе изпълнен от Barclays Bank с използване на блокчейн технология на младата компания Wave от Израел. 

За изпълнение на транзакцията с помощта на платформата на Wave са били необходими по-малко от 4 часа. Традиционно този процес отнема 7 до 10 дни заради необходимостта от обработка на съпътстваща документация, включително обмен на оригинални документи с помощта на куриерски услуги. Криптографската защита и механизмите за верификация на блокчейн технологията обаче дават възможност всички операции да бъдат проведени онлайн. 
Блокчейн системата позволява да бъдат ускорени търговските операции, да бъдат намалени разходите на компаниите и рискът от фалшифициране на документи, считат представителите на Barclays Bank. Доказана е приложимостта на тази технология. В Barklays са убедени, че блокчейн може да реши едно от основните предизвикателства в световната търговия – огромният документооборот, необходим за провеждане на сделка между няколко организации, пише Reuters
В Barklays планират да привлекат и други банки за подкрепа при внедряването на Wave и се надяват да поставят началото на мащабна модернизация в организацията на работата с търговска документация. Въпреки това, повечето експерти към които Reuters се обърна за коментар считат, че широкото приложение на блокчейн може да се очаква едва след 5-10 години. 

 
От Reuters напомнят, че Wave съвсем не е единствената блокчейн платформа, която се разработва. По данни на изследователската агенция Juniper Research, през първата половина на 2016 г. инвестициите в разработки, свързани с внедряването на блокчейн технологии и базирани на тях криптовалути, включително Bitcoin, възлизат на около $300 млн. 

X