Софтуер

Oracle предизвиква Amazon в пазара на IaaS

CIO Media

В изказването си на проведената преди седмица в Сан Франциско конференция Oracle OpenWorld, Лари Елисън отправи към Amazon Web Services (AWS) открито предизвикателство във връзка с разпределението  на пазара на облачни услуги, съобщава IDG News Service.  

“С водещите позиции на Amazon е свършено. Сега тази компания ще се сблъска с много сериозна конкуренция”, каза основателят на Oracle. 

За да се конкурира успешно с AWS, Azure и други играчи в пазара на облачни услуги, Oracle открива поредица от нови облачни дейта центрове, които ще осигурят огромни изчислителни мощности. Тези центрове за данни от второ поколение ще предлагат значително увеличение на бързодействието на онези клиенти, които имат за цел да пренесат в облака операции, изискващи висока производителност.  
IaaS услугите (Infrastructure as a Service), анонсирани от Лари Елисън, ще предоставят на компаниите сравнително евтин достъп до изключително мощно оборудване в облака. Oracle ще се стреми да привлече на своя страна тези предприятия, които вече започват да пренасят в облака свои приложения, разчитайки така да повишат своята производителност и да съкратят разходите си за сметка на отказ от използване на собствени дейта центрове. 
Впрочем, напоследък имаше редица анонси, показващи че AWS, Google и други водещи играчи в пазара на облачните услуги се стремят точно към същия кръг от клиенти. 

На Oracle OpenWorld Елисън демонстрира новия облачен сървър Oracle Dense Cloud IO, който има 36 процесорни ядра, 512GB оперативна памет D-RAM и 28,8TB памет на твърдотелни носители (SSD). Според информацията, представена на конференцията, Oracle Dense Cloud IO превъзхожда най-мощният сървър на AWS Amazon i2.8xlarge, а достъпът на потребителите до варианта на Oracle ще им струва $5,40 на час – т.е. по-малко от цените на Amazon. 
Вицепрезидентът на Oracle по развойната дейност Дипак Патил поясни, че корпорацията е успяла да постигне конкурентно ниво с Amazon от гледна точка на цена и производителност благодарение на 3 фактора: различен подход към архитектурата на изграждане на инфраструктура, достъп до най-ново и най-мощно оборудване и изграждане на облачна платформа на базата на хардуер на Oracle. 
По думите на вицепрезидента на Oracle по разработката на софтуер Марк Кевидж, във всички свои тарифи компанията възнамерява да таксува на клиентите по 7,5 цента на час за използване на едно процесорно ядро. Освен достъпа до чисто хардуерни ресурси Oracle ще предложи 4- и 8-ядрени виртуални машини, а в края на годината за клиентите ще са достъпни също 1- и 2-ядрени виртуални машини. 
Новата инфраструктура се изгражда в западния облачен регион на Oracle в САЩ, с основна база в град Финикс. Тестването  на бета версията е започнало, а окончателният вариант ще бъде готов на 13 октомври. 
В края на годината Oracle планира да завърши още един облачен регион от второ поколение в източната част на САЩ, а през юни 2017 г. подобни мощности ще бъдат налични на територията на Великобритания и Германия. 

Според Ал Хилва, програмен директор в изследователската компания IDC, Oracle има шанс да намери място сред най-крупните играчи в облачния пазар. 
“Считам, че Oracle, стремейки се да заеме позиции сред лидерите, от гледна точка на темпове на ръст в IaaS пазара ще изпреварва Amazon и дори Microsoft”, заяви анализаторът. 
Към момента 4 US компании притежават повече от половината от IaaS пазара
Такива данни публикува в началото на август Synergy Research Group. Лидерите, контролиращи лъвския пай от IaaS пазара според проучването на Synergy са Amazon Web Services, Microsoft, IBM и Google. При това AWS води убедително – през второто тримесечие на годината облачното подразделение на Amazon е реализирало 31% от IaaS продажбите в глобален мащаб. На второ място по този показател е Microsoft (11%). Следват IBM (8%) и Google (5%). 
В допълнение, от Synergy констатират, че лидерите в облачния пазар увеличават дистанцията от конкурентите си. През второто тримесечие на 2016 г. техните приходи са нараснали с 68%, докато приходите на следващите 20 най-крупни доставчика са се увеличили само с 41%. Доходите на всички останали доставчици са повишени само с 27%, докато обемът на пазара ката цяло е увеличен с 51% и според Synergy Research достига $28 млрд. 
Oracle ще разчита не само на технологии 
“Лари Елисън казва, че новият облак на Oracle ще разбие Amazon – но останалата част от света не е толкова сигурна в това”, така бе озаглавена статия в Business Insider, посветена на новите анонси на Oracle. 
От Business Insider напомнят, че приходите на Amazon Web Services от облачния пазар за тази година ще възлязат на $10 млрд., докато тези на Oracle ще достигнат едва $2 млрд.  
В същото време, както става ясно от изказването на изпълнителния директор на Oracle Марк Херд, по време на Oracle OpenWorld, към 2025 г. 80% от ИТ бюджетите ще се харчат за облачни услуги. 
На този фон през последните 6 години Oracle постоянно увеличава инвестициите за развитие на облачни решения. През 2016-та те са с $2 млрд. по-високи спрямо предходната година и достигат $5,1 млрд., а инженерите и програмистите на Oracle, които развиват това направление са вече 10 хил. 
Очевидно е, че през последните 2 години Oracle целенасочено привлича в редиците си изявени специалисти в сферата на облачните изчисления. Така например през есента на 2014 г. Oracle назначи бившият ръководител на екипа App Engine на Google Питър Магнъсън (Peter Magnusson), като му повери ръководна позиция в направлението cloud-computing. 
После, през май 2015-а 40 инженери от специализирания в облачните изчисления стартъп Nebula в един и същи ден започнаха работа под ръководството на Питър Магнъсън. 
Цитираният по-горе вицепрезидент по развойната дейност Дипак Патил работи в Oracle от 10 месеца. Преди това той е бил служител на Microsoft в продължение на 16 години и е бил част от екипа пуснал в действие облака Microsoft Azure през 2009 г. 

Следете публикациите в инфоцентър “Cloud Computing” на сайта www.cio.bg

Българският пазар на облачни услуги - консерватизмът се преодоляваX