Софтуер

Microsoft патентова “всевиждащо око” за Windows

CIO Media

Microsoft е подала заявление за патент за изобретение озаглавено “Query Formulation Via Task Continuum”, съобщават изданията Digital Journal и MSPowerUser

В заявлението за патента е описан инструмент за непрекъснато проследяване на текстови данни, въвеждани и изобразявани в каквото и да е приложение. На базата на събраната информация този т.нар. “посреднически компонент” (mediation component) се опитва с помощта на алгоритми за изкуствен интелект да разгадае, какви цели преследва потребителя. 

От Microsoft казват, че съществуващия модел на софтуер, в който приложенията съществуват в своя собствен кръг от данни, понижава производителността. Тъй като обикновено приложенията не са свързани помежду си и операционната система не изпълнява посреднически функции между тях, компютърът няма представа за крайната цел на потребителя, превключващ между различни програми. 


Microsoft патентова “всевиждащо око” за Windows

© CIO Media, Cio.bg


Новият инструмент Mediator ще позволи да се натрупва и обработва информация от всеки приложен софтуер от типа на Word, Skype или Notepad, включително от софтуер пускан на различни устройства в екосистемата на Windows (Windows Phone, таблетът Surface Pro, Xbox и т.н.). Ако за да продължи да изследва своята тема потребителят отвори браузърът Edge, изведените от системата контекстно базирани прогнози автоматично се трансформират в заявка за търсене.  
От компанията казват, че в машината за търсене (напр. Bing или Cortana) ще се пренасят само концепции на високо  ниво, а не персонални идентифицируеми данни. 
В заявлението за патент се казва: “Изведеният контекст може да бъде подаден към приложения, като например браузър (във форма, която не нарушава границите на поверителността) за да осигури по-добро подреждане на предлаганите резултати от предпочитаният механизъм за търсене”. 
Въпреки, че както се вижда от цитата по-горе от Microsoft, имат предвид съображенията във връзка с поверителността, за  някои потребители, които напоследък критикуват компанията за нейния подход към събирането на данни, съобщението за патента се оказа повод за възмущение.

X