Софтуер

Нов продукт от Google – цифрова дъска за конференции

CIO Media

В началото на тази седмица Google пусна новия продукт Jamboard. Това е 55-инчов дисплей, предназначен да замени познатите черни и бели дъски в залите за съвещания.  

Jamboard е чувствителна на натиск и реагира различно при докосване с пръст или с писалка. 
Както и на обикновена дъска, участниците в съвещание могат да разполагат върху Jamboard своите идеи, документи и картинки, но вместо маркери, бутони и лепенки, те трябва да използват пръстите си, писалки, смартфони и таблети. Всичко, което се намира в Jamboard, може да бъде съхранено в Google Drive. 

 
Потребителите, които искат да работят с Jamboard ще имат нужда от абонамент за пакета приложения Google G Suite – минималната сума за целта е $5 на месец. Самата дъска Jamboard може да се купи за около $6000 – това е две трети  от цената за аналогичния продукт Surface Hub на Microsoft, който се продава за около $9000. 
Конкурентния характер на новото предложение на Google личи и по това, че съпътстващото Jamboard мобилно приложение се предлага само за платформи Android и iOS, така че устройствата под Microsoft Windows са несъвместими с Jamboard. 
 
 
Новият гигантски екран ще получат първи избрани клиенти на Google, а в началото на следващата година той ще бъде достъпен масово. 
Jamboard, наред със смартфоните Pixel и интелигентният говорител Home, демонстрират новата стратегия на Google. Докато преди компанията прехвърляше разработката и производството на оборудване на свои партньори, от есента на тази година компанията се заема с тези дейности лично. 


X