Софтуер

Apple търпи поражения в битката за таланти

CIO Media

Създателят на езика за програмиране Swift за iOS, на който се пишат приложения за iPhone и iPad, Крис Латнер (Chris Lattner) напусна Apple, за да се заеме с разработката на автопилот в компанията Tesla. Едновременно с него компанията напусна и директорът по машинно обучение Даниел Грос (Daniel Gross).

 
Крис Латнер съобщи за своята оставка в служебния бюлетин на swift.org. 
“Радвам се, че Тед Кременек ще ме замени в ролята на ръководител на проекти, в частност на проекта Swift. Това е признание за невероятните усилия, които той вече вложи в този проект, и отражение на тези решения, които аз взех: да напусна Apple и да търся реализация на възможностите си в други сфери”, пише Крис Латнер, като отбелязва, че не му е било лесно да вземе такова решение. 
Той добавя, че ще остане активен участник в общността на разработчиците на Swift. Латнер уточнява и това, че вече под ръководството на Кременек ще бъде представен релийз Swift 4.0, който Apple планира за 2017 г. 
Крис Латнер работи в Apple от 2005 г. Езикът Swift, който бе представен за първи път официално през 2014 г., е предназначен за разработчици на iOS и OS X. Досега позицията на Тед Кременек в Apple бе старши мениджър на езикови програми и програми за среди за изпълнение. 

Крис Латнер

Както съобщава Business Insider, Латнер преминава на работа в компанията Tesla на Илон Мъск. От Tesla поясняват, че Латнер ще бъде вицепрезидент на отдела по разработка на софтуер за автопилот. На тази длъжност той ще замени Джина Хосейни (Jinnah Hosein), който я заемеша временно. Сега Хосейни ще може отново да посвети цялото си време на работата си в ракетостроителната компания SpaceX, която също принадлежи на Илон Мъск. 
Латнер не е единствения талант, който Apple губи в началото на 2017 г. Същевременно молба за напускане подаде и създателят на търсещата машина Greplin Даниел Грос. Когато беше само на 21 години Грос продаде на Apple своя стартъп за $40 млн., след което работеше в компанията като директор по машинното обучение. 


Apple търпи поражения в битката за таланти

© CIO Media, Cio.bg

Даниел Грос

 
Според изданието TechCrunch, Грос ще работи като партньор на фонда за рискови инвестиции Y Combinator. В интервю Грос признава, че в бъдеще би искал отново да се занимава със стартъпи. 

Междувременно, въпреки че Apple си остава една от най-успешните компании в света, последната година не бе толкова плодотворна за нея, колкото се  очакваше.  Компанията отчете спад в годишните си приходи за първи път от 2001 г . насам. Според съобщенията в редица технологични издания, на фона на тези финансови резултати, мениджърите и ръководителите на бизнес отделите на Apple ще получат 89,5% от предварително планираната заплата за 2016 г.
 

X