Софтуер

Създателят на Android пуска нов модел смартфон

CIO Media

Две години след като напусна Google, авторът на операционната система Android, Анди Рубин (Andy Rubin), възнамерява да се впусне в пазара на смартфоните, за формирането на който той несъмнено има принос. 

Според публикация на Bloomberg, Рубин се готви да обяви началото на дейността на новата си фирма Essential Products, в която към момента работят около 40 служители. Сред наетите в нея има и бивши сътрудници на Apple и Alphabet/Google. 

Анди Рубин

Анди Рубин

Essential Products е основана в Калифорния през ноември 2015 г., а в края на 2016 г. търговската марка Essential е регистрирана в Бюрото за патенти и търговски марки на САЩ. Брандът ще се прилага за смартфони, таблети, аксесоари и софтуер за мобилни телефони. 
Като централен елемент на платформата Essential, призвана да свърже множество потребителски устройства, се разработва смартфон от висок клас, снабден с чувствителен на силата на натиск дисплей. Засега не е ясно дали новият модел смартфон ще ползва операционната система Android. 
Новото устройство от класа на Apple iPhone и Alphabet Pixel все още е само прототип. За производството му ще се използват високотехнологични материали. 
По неофициални данни, по време на изложението Consumer Electronics Show, проведено наскоро в Лас Вегас Рубин е обсъждал своя смартфон с представители на компании доставчици на мобилни услуги, включително и с представители на корпорацията Sprint. За производството на устройството Анди Рубин води преговори с Hon Hai Precision Industry (Foxconn). Предполага се, че новият модел ще се появи на пазара в средата на 2017 г. 
Анди Рубин продаде своята компания Android на Google през 2005 г. През 2013 г. той се оттегли от Android и сформира подразделение за роботика в Google, а през 2014-а напусна Google
След това Рубин основа инкубатора за стартиращи компании Playground Global, конто привлече над $300 млн. рисков капитал, предназначен да подкрепи нови проекти в областта на изкуствения интелект, роботиката и разширената реалност. 

X