Софтуер

Следващите 25 години, ще бъдат време на мащабни промени

CIO Media

„Човечеството ще се промени повече през следващите 25 години, отколкото през последните 300 години“, това прогнозира футурологът Герд Леонард по време на специалното събитие, организирано в чест на 25-тата годишнина на EY в България. 

 

Събитието акцентира върху някои от най-бързо развиващите се революционни технологии, които променят традиционните индустрии като представи един от най-добрите прототипи на хуманоиден робот - Борис, пътуване във виртуална реалност с очилата Oculus Rift, примери за приложения на 3D технологиите, видео предаване с дрон и разговор за бъдещето с Герд Леонард. Очертаната визия за реалността на бъдещето превърна годишнината в истинско преживяване за гостите.

 
„Новите технологии и мащабната трансформация на бизнесите създават нови бизнес възможности. Изкуственият интелект навлиза трайно в живота ни. Дали ние като лидери ще го използваме отговорно, зависи от нас.  Ние в EY се гордеем, че сме компания, която прегръща промените по света и е носител на новото вече 25 години и в България”, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. 


Следващите 25 години, ще бъдат време на мащабни промени

© CIO Media, Cio.bg

Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово представи робота Boris на гостите на събитието

Новите технологии, които променят бизнеса и ежедневието ни
 
>> Изкуственият интелект
Заедно, изкуственият интелект и роботиката съчетават огромна мощ за вземане на решения. Организациите могат да видят експоненциални подобрения, когато софтуерът и хардуерът се развиват, а разходите намаляват. Когато технологиите с изкуствен интелект започнат да учат от всяка нова информация и всеки нов опит, това ще доведе до увеличаване на ефективността на всяко следващо действие. Инвеститорите вече са идентифицирали огромния потенциал на изкуствения интелект. През последните години инвестициите в изкуствен интелект са нараснали седемкратно – от 45 млн. долара през 2010 г. до 310 млн. долара през 2015 г.

 
>> Виртуалната реалност
Виртуалната реалност (VR) се постига посредством софтуер, който репликира реална среда и симулира физическо присъствие на човек в същата тази среда. Виртуалната реалност изкуствено създава сетивни преживявания, които могат да включват поглед, докосване, слух, и по-рядко, миризма. Виртуалната реалност бързо навлиза в множество сектори основно с цел обучение и симулация на ситуации. В сектора на отбраната – при симулации на различни опасни ситуации; в образованието, където виртуалната реалност представя комплексни данни по достъпен и забавен за децата начин; в здравеопазването най-голямото предимство на тази технология е, че позволява на здравните специалисти да придобиват нови умения и да освежават вече съществуващите в безопасна за тях среда без никаква опасност за пациента. 

 
>> Автономните коли
Оказва се, че хората са настроени доста положително по въпроса с автономното шофиране, въпреки че почти никой не го е изпитвал досега. Това е потвърдено от проучване на EY с 1000 шофьори в Германия - повече от четирима души на всеки десет си представят как оставят колата си на автопилот. Процентът се увеличава до 66%, ако шофьорите са сигурни, че ще могат да поемат волана в случай на авария. Само 12% категорично отказват да използват автономно превозно средство като средство за транспорт. Но основният въпрос тук не е дали машините ще заменят хората в бъдеще и ще отнемат тяхната работа. По-важният въпрос е до каква степен хората са готови да поверят живота си на една машина.

 
3D печат
Според едно скорошно проучване на EY с 900 фирми по света, 36% от компаниите вече прилагат 3D принтиране или планират да включат 3D в работата си. Авиацията, отбраната и автомобилостроенето са най-зрелите индустрии в прилагането на 3DP.  3D принтирането носи полезност по цялата верига на стойността: при разработката на нов продукт намалява времето и процеса по дизайн; в производството, когато се цели усъвършенстване на отделни елементи или оптимизация на ресурсите; при поддръжката на машини и съоръжения, 3D принтирането дава по-евтин и по-гъвкав процес на поддръжка; намалява и разходите за логистика, тъй като вече няма нужда от поддръжка на огромни складови наличности.  Предимствата са много. Не е изненадващо, че Gartner прогнозира, че пазарът на части за 3DP  ще расте с 121.3% годишен темп на растеж до 2019 г. и ще надхвърли 14,6 милиарда долара.

 
Дроновете
Медийният пазар ще задържи най-големия дял в приложението на дронове през 2016 г., тъй като професионалното видео заснемане на изображения с висока разолюция остава основното приложение на дроновете на този етап.
Сигурността по границите ще генерира едно от най-високите нива на растеж на сектора през 2016 г. предвид огромната нужда от заснемане на изображения и видеоклипове на контрабандисти и нелегални имигранти, преминаващи през границите. Транспортната индустрия също ще бъде повлияна – безпилотни самолети вече се тестват в Швейцария за предоставяне на услугата „до последната миля“. Идеята е дронове да заменят пощенските оператори в най-трудните за достигане планински региони.  Въпреки всичко това, основната бариера за развитието на индустрията на дроновете всъщност е липсата на законодателство по отношение на използването на безпилотни летателни апарати.


 
25 години EY в България
Стартирала с около 20 души професионалисти през 1992, днес, през 2017, компанията наброява 280 човека. От четири години насам EY България ръководи и практиките на фирмата в Македония, Албания и Косово. Преди три години компанията промени и името си - от Ърнст и Янг на EY днес. Приходите, които EY отчита през последната финансова година възлизат на 22 721 млн. лв., а отчетеният растеж за последните 5 години е 17%. Така EY извоюва мястото на лидер сред компаниите за професионални услуги в България.
„За 25 години екипът на EY в България не само нарасна като бройка. По-важното е, че екипът ни порасна като експертиза и като опит, като самочувствие и размах на работа. Екипи на EY работят с 
с правителства и институции, с банки и застрахователи, участват в работни групи, които разработват закони и политики и дават своя принос за една по-добра бизнес среда, за прозрачна и по-добре функционираща икономика. Чрез висококачествените одити и консултации, които предоставяме на бизнеса, ние се стремим да изграждаме доверие във финансовите пазари на страната и в икономиката на България. През годините наши експерти работиха по структурирането на едни от най-големите приватизационни сделки в страната, участваха в изграждането на регулаторната среда, изграждаха основите на една прозрачна и устойчива пазарна икономика. Гордеем се с приноса си към бизнес средата в България. Днес ние продължаваме да се развиваме. Прегръщаме силата на цифровите технологии, големите бази данни и анализи, за да подкрепим бизнесите на България в тези динамични времена. Продължаваме да насърчаваме и подпомагаме предприемачеството – помагайки на компаниите да намерят ключовите съюзи, партньорства, ресурси и решения за тяхното израстване на световните пазари, за израстването на една успешна България на картата на света”, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.


Следващите 25 години, ще бъдат време на мащабни промени

© CIO Media, Cio.bg

Герд Леонард - футуролог, автор и мислител

За хората и технологиите 
„Ние хората трябва да прегърнем технологиите и да се възползваме от възможностите, които те предлагат, но без да се превръщаме в самите технологии. Ефективността не трябва да става по-важна от човечеството, защото не всичко, което може да се автоматизира, трябва да се автоматизира. Щастието не може да премине на автоматично управление,“ добави специалния гост на събитието Герд Леонард - футуролог, автор и мислител, който фокусира работата си върху сблъсъка между хората и технологиите. 

X