Софтуер

Администрацията на Тръмп ще променя правилата за H-1B визите

CIO Media

Системата за разпределяне на H-1B визи трябва да се промени така, че такива визи да получават гарантирано най-квалифицираните кандидати, считат авторите на проекта за президентски указ, текста на който попадна на страниците на сайта Vox. Според противниците на на сегашната система, реално с H-1B визи в САЩ идват основно служители с малък опит, които изместват американците от работните им места. 

Проектът възлага на министерството на вътрешната сигурност на САЩ, което се занимава с въпросите на имиграцията, да разработи нова процедура за разпределяне на визи, макар и да не конкретизира правила за нея. Някои конгресмени предлагат да бъдат предпочитани кандидати завършили американски учебни заведения, такива на които в САЩ предлагат висока заплата и такива, чиято квалификация е сред най-търсените. 
В съответствие с действащата процедура, визите H-1B за 2018 година ще бъдат разпределени сред кандидатите на случаен принцип. Изтеглянето на печелившите кандидатури ще се състои на 1 април. 
Проектът предлага да бъде засилен контролът над фирми, чиито сътрудници влизат в САЩ с визи L-1 (визи за прехвърляне на служител от чуждестранен филиал). Предлага се също да бъде преразгледана действащата сега програма за студенти с технически специалности, по която те могат да работят в САЩ със студентска виза в продължение на 3 години. 

X