Софтуер

Сървър на Федералния резерв на САЩ е използван за добиване на Bitcoin

CIO Media

Сътрудник на Федералния резерв на САЩ, който има монопол върху пускането на долари в обращение, е глобен след като е установено, че е използвал служебен сървър за добиването на биткоин. 

Николас Бертоум (Nicholas Berthaume) – анализатор по комуникациите при съвета на директорите на Федералния резерв, е използвал своя достъп до сървъра на организацията, за да инсталира на него нелегална програма за производството на криптовалута. Оставайки незабелязана програмата е работила около 2 години – от март 2012 г. до юни  2014 г. През този период тя е използвала изчислителните мощности на сървъра, за да извършва, верифицира и записва операции с биткоин. По правилата, по които работи този софтуер, колкото повече изчислителни мощности привлича потребителя, толкова по-голямо възнаграждение получава. 

Bitcoin

За своите действия Николас Бертоум е глобен с $5 хил., а също така 12 месеца ще бъде под административен надзор. Остава неизвестно колко биткоин е успял да добие за времето през което е използвал неправомерно служебния сървър. 
Освен това, властите които разследват случая твърдят, че Бертоум е модифицирал защитата на сървъра, така че да може да управлява работата на нелегалния софтуер от дома си. 
Първоначално провинилият се служител е отричал, че е добивал биткоин, но в един момент се е опитал да изтрие софтуера от сървъра отдалечено и да заличи следите от него. Когато това било доказано, Бертоум признал действията си и започнал да сътрудничи на следствието. Все пак, въпреки промените в настройките за защита, от сървъра на Федералния резерв не е изтекла информация. 

 
Подобни случаи
Това не е единствения случай, когато служител на държавна администрация използва мощностите на служебен компютър за добиване на биткоин. Например през 2014 г. Националната научна организация на САЩ (NSF) съобщи, че подкрепян от нея изследовател е произвеждал криптовалута използвайки суперкомпютрите на два университета, чиято работа се спонсорира от правителствени фондове. Загубеният изчислителен капацитет е струвал на държавата $150 хил., а при това сумата, която е спечелил нарушителят е едва  $8-10 хил. 
Нито един от университетите не е предоставял на провинилия се изследовател официален достъп до своя суперкомпютър. В отговор на обвиненията сътрудникът заявил, че само се е опитал да тества оборудването. Следствието обаче открило следи от маскировка – например, изследователят е получавал достъп до единия от сървърите чрез огледален сайт в Европа. За наказание NSF е лишила провинилия се изследовател от правото да работи за държавни организации. 
Какво е Bitcoin
Bitcoin е най-популярната в света криптовалута, която, според официалната версия, е създадена през 2009 г. от програмиста Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto). 
Накамото е създал софтуер, който позволява на хората да “добиват” биткоин, изпълнявайки на своя компютър сложни криптографски изчисления. Всъщност истинското име и личността на създателя на Bitcoin си остават неизвестни. Постоянно се правят предположения за това кой е измислил виртуалната валута. Една от най-новите тези е, че това е австралийския предприемач и ИТ експерт Крейг Стивън Райт, но все още и тази версия се подлага на съмнение. 
Bitcoin е децентрализирана валута – т.е. няма единна инстанция, която пуска и контролира виртуалните монети, която да бъде в състояние да влияе на техния курс и обем в мрежата, да блокира транзакции, сметки и т.н. С биткоин монетите може да се разпорежда само техния собственик. Валутата стана популярна след като през 2013 г. нейния курс няколко пъти скочи до над $1000 за биткоин.

Още по темата: 

Федералният Резерв на САЩ публикува анализ за Bitcoin

World Bank: Биткоин е “Схема на Понци!”

Накратко за това как се “добива” Bitcoin

Историята на Bitcoin – защо валутата е нестабилна

 


X