Софтуер

Акционери искат Зукербърг да не бъде председател на борда на Facebook

CIO Media

Група акционери на Facebook е издигнала предложение изпълнителният директор на Facebook Марк Зукербърг (Mark Zuckerberg) да бъде освободен от втората заемана от него длъжност – председател на борда на директорите. 

Акционерите предлагат той да бъде заменен от външен специалист, който да “контролира ръководителите на компанията, да усъвършенства корпоративното управление и да състави по-прозрачен план за действие, отчитащ интересите на акционерите". Това се казва в подадена от групата петиция, с която са имали възможност да се запознаят редакторите на сайта VentureBeat

Марк Зукербърг 

В документа се казва, че акционерите ще бъдат по-добре защитени, ако постовете изпълнителен директор (CEO) и председател се заемат от различни хора, между които да се установи баланс на властта. На поста председател акционерите биха искали да видят “във виша степен конструктивно мислеща личност”. Тази личност трябва да помогне на компанията да преживее сегашния труден период, когато я обвиняват в разпространение на фалшиви новини, цензура, сътрудничество с разузнавателни организации и т.н. 
Съвместяването на длъжностите CEO и председател на борда на директорите не е необичайно, особено в ИТ индустрията. В Tesla, Bank of America, Walt Disney Company, IBM, Amazon, Netflix, Salesforce и в други корпорации тези длъжности се изпълняват от един човек. 

 
Факторът SumOfUs
Идеята да отстранят Марк Зукербърг от председателския пост е на акционери, които са членове на правозащитната организация SumOfUs. Това е онлайн общност, която се бори за засилване на изискванията към отчетността на крупните организации по въпроси свързани с правата на човека изобщо и на работещите в частност – дискриминация, корупция, узурпиране на корпоративното управление и т.н. 

 
По думите на Лиза Линдсли (Lisa Lindsley), съветник по въпросите на пазара в SumOfUs, 333 хил. души са подписали петиция с искане Facebook да преразгледа политиката в компанията по въпросите на “корпоративното гражданство”  (т.е. социалната отговорност на бизнеса), а 1500 са акционери в компанията. “Дяловете, които притежават четирима от членовете на SumOfUs ни дадоха възможност да внесем предложението за обсъждане”, казва Лиза Линдсли. 

 
Засега Facebook не е коментирала документа, но компанията така или иначе ще бъде длъжна да се произнесе по него до април 2017 г., съгласно установената процедура за отговор на предложения на акционери. Не може да се очаква, че отговорът ще бъде положителен, пише VentureBeat, тъй като Зукербърг както и преди си остава най-крупният акционер в компанията. Освен това, той има много поддръжници, които биха искали в креслото на председателя да седи именно основателя на Facebook. Добрите финансови показатели на компанията и перспективите и за развитие в направленията видео съдържание и виртуална реалност укрепват позициите на Зукербърг. 

 
Проблемът с акциите от клас C
Според бунтуващите се акционери, новата структура на акционерния капитал, която бе въведена във Facebook през миналата година, е довела до дисбаланс във власта в компанията. “Препъникамъкът” е пускането на акции от клас C – т.е. ценни книжа, които са в обращение, но не дават право на глас. Пускането на такива акции бе подложено на гласуване на събрание на акционерите на компанията през юни 2016 г., и повечето участници гласуваха “за”. 

 
Идеята за пускане на акции от клас C възникна след като през декември 2015 г. Зукербърг заяви, че възнамерява да инвестира 99% от своите акции в благотворителни проекти, свързани с предоставяне на равни възможности на децата по целия свят. Емисията от новите ценни книжа ще му помогне да изпълни обещанието си, без да губи контрол над компанията. 

 
Преди въвеждането на акции от клас C, Зукербърг притежаваше 15% от акциите на компанията (основен клас). Всяка такава акция дава право на 10 гласа, така че общо основателят на Facebook разполагаше с 53% от гласовете. Допълнителната емисия намали общият процент акции на Зукербърг, но разполагайки с ценни книжа които не дават право на глас (клас C), той може да спонсорира благотворителни инициативи с тях, като си запазва “гласуващите” акции, а следователно и контрола над корпорацията.  

 
Някои акционери считат, че появата на акции от клас C съсредоточава в ръцете на Зукербърг прекалено много власт. Още преди гласуването през 2016 г., един от акционерите подаде иск против Facebook, в който аргументираше неуместността на допълнителната емисия. 

X