Софтуер

Изпълнителният директор на Autodesk напусна поста си

CIO Media

В понеделник, Карл Бас (Carl Bass) - CEO на  $18 милиардната компания Autodesk, даде интервю за изданието Pando, в което каза, че президентът Доналд Тръмп “действа като нещо средно между диктатор и собственик на малък бизнес”.  

Във вторник, Бас съобщи, че напуска поста CEO на Autodesk незабавно, съобщава Business Insider
При това Карл Бас има намерение да остане в съвета на директорите и да помогне при избора на нов CEO. Засега се търсят подходящи кандидати, а задълженията на Бас ще си поделят старшия вицепрезидент Амар Ханспал (Amar Hanspal) и топ мениджъра по маркетинга Андрю Анагност (Andrew Anagnost).

Всъщност, на теория, Бас може да се кандидатира за поста CEO отново. Следващият изпълнителен директор на Autodesk ще бъде обявен на годишното събрание през 2017 г. 

Карл Бас

Едновременно с Бас напускат своите постове и двама членове на борда на директорите на Autodesk - Скот Фергюсън (Scott Ferguson) и Джеф Кларк (Jeff Clarke).
Крауфорд Беверидж (Crawford Beveridge) си остава на поста председател на борда на директорите. 
Последната битка на Бас с опонентите
В своя блог  Бас пише, че оттеглянето му от длъжността CEO се е обсъждало през “последните няколко години”, а представител на Autodesk е споделил с репортерите на Business Insider, че самият Бас и съвета на директорите още преди 18 месеца са съставили план за предаване на длъжността. И все пак, до момента Autodesk никога не е обявявала публично планове за промени в ръководството и не обсъждала този въпрос с акционерите. 


Според Business Insider, процесът на промени е бил замразен през миналата година, когато съветът на директорите е решил, че за компанията ще е по-добре ако Бас остане на поста си. Към онзи момент Autodesk е водела преговори с двама от най-активните инвеститори, които се опитвали да повлияят на управлението на компанията и е осъществявала преход към нов бизнес модел, базиран на абонамент. 
Един от споменатите инвеститори е Скот Фергюсън, който сега напуска борда на Autodesk. Фирмата Sachem Head Capital Management, в която Фергюсън е управляващ партньор, притежава около 6% от акциите на Autodesk. Също така тя притежава компанията Eminence Capital, която се съюзи с Sachem Head при опитите да се влияе върху мениджмънта на Autodesk. 
Всички свърши с това, че през март 2016 г. Autodesk и Sachem Head сключиха споразумение да на предприемат стъпки за закупуване на акции, което сложи край на разногласията. В деня, в който Бас обяви, че напуска поста си, от Autodesk съобщиха, че споразумението, както и уговорените правила за реда на гласуване са продължени до юни 2018 г. 
Преминаването към абонамент - резултати

Що се отнася до прехода към новия бизнес модел, този процес предизвика вълна от съкращения в компанията през февруари 2016 г., когато Autodesk освободи 925 сътрудници – т.е. около 10% от щата. Това обаче не се отрази негативно на бизнеса на компанията – в сравнение с февруари 2016 г. акциите и повишиха стойността си два пъти – от $42 до $85. Сега Autodesk се оценява на $18 млрд. 
Така че, Бас напуска поста си в момент, в който текущите проблеми са решени. 

 
Карл Бас се присъедини към Autodesk през 1993 г., когато компанията купи неговия стартъп Ithaca Software. През 1999 г. той напусна Autodesk, за да застане начело на нова собствена фирма – Buzzsaw. През 2001 г. Autodesk купи и Buzzsaw, а в резултат Бас отново се върна в компанията. По-късно, през 2006 г., той стана изпълнителен директор на Autodesk. 
В своя блог Карл Бас казва, че не напуска “за да прекарва повече време със семейството си”, а по-скоро, “за да прекарва повече време в своята работилница със своите роботи”. 
“Имам и някои други планове и ще има какво да кажа за нещата, с които се занимавам през следващите месеци”, казва още Бас. 

 
Последното интервю …
Само ден преди да подаде оставката си, Бас даде интервю за сайта Pando, в което си позволи доста резки изказвания по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп. В частност, той заяви, че поведението на Тръмп е “нещо средно между това на диктатор и собственик на малък бизнес”. 
През последните дни много представители на американската ИТ индустрия се изказват против Тръмп във връзка със забраната за влизане в САЩ на лица от някои страни. Но, като правило, критиците коментират действията на президента, а не неговата личност. Докато Бас се изказа именно за характера на Тръмп. 
“Говорим за човек, който обича да принизява хората. Той наистина е хулиган. Вижте, всеки с който съм разговарял, хората от ИТ индустрията, които ходиха на онази първа среща – е, вие ги видяхте как изглеждаха. Те не искаха да са там”, казва Бас на журналистката от Pando Сара Лейси. (Очевидно Бас има предвид проведената наскоро среща на президента с ръководителите на най-крупните ИТ компании). 
“Познавам Карл Бас доста отдавна и съм свикнала с неговия директен начин на изказване. Но дори аз не можах да повярвам, че казва нещо подобно, когато разговора се записва”, коментира Сара Лейси. 
От Business Insider коментират, че когато човек напуска може да си позволи повече свобода в изказванията си. 

X