Софтуер

IBM създава блокчейн за търговия в Дубай

CIO Media

Компанията IBM съобщи, че по поръчка на властите в Дубай, разработва блокчейн решение. Дубай е един от най-крупните търговски центрове в свата. Новото решение е предназначено да помогне на администрацията на града да проследява превози на стоки и финансови трансакции.

 

 

По този проектIBM работи в сътрудничество с държавните органи в лицето на митническата служба на Дубай (Dubai Customs) и търговската администрация (Dubai Trade), а също така с няколко компании, сред които са Emirates NBD (най-крупната банка в Дубай), ИТ компанията DUTECH, логистичната фирма Aramex и една от месните авиокомпании, чието име не се посочва.

Със съвместни усилия участниците в проекта ще изучават възможността за използване на блокчейн в търговията и финансите. В частност те имат за цел, на базата на проектаHyperledger Fabric и облачна инфраструктура наIBM, да създадат технология, която да може в реално време да проследява състояние на стоки и статус на тяхната доставка до местоназначението им. Наред с това се планира съществено да бъде съкратен обемът на хартиената документация благодарение на използването на т.нар. „умни договори”(smart contract).

Такава технология ще позволи да се повиши безопасността и прозрачността на търговските и финансови операции, а също така да да бъдат намалени измамите, включително прането на пари, заяви старши вицепрезидентът и директор по изследванията в IBMАрвинд Кришна (Arvind Krishna).

Правителството на Дубай от доста време заявява, че има амбициозни планове за прилагането на блокчейн технологията. Така например през 2016 г. бе съобщено, че властите възнамеряват към 2020 г. всички трансакции в града да бъдат осъществявани чрез тази технология с цел постигане на максимално ефективна работа на местните държавни органи, отбелязва изданието The Wall Street Journal.

Четете още:

7 крупни европейски банки създават блокчейн платформа

Как блокчейн променя финансите и бизнеса

Кога цифровите пари ще заменят традиционните

Barclays Bank изпълни първият в света превод по блокчейн

 

 

 

 


X