Софтуер

Amazon смята за опасни протекционистките мерки на Тръмп в търговията

CIO Media

За първи път през последните пет години в годишен доклад на Amazon се споменават „търговски и протекционистки мерки“ като една от многото правителствени регулации, които биха могли да навредят на бизнеса на компанията. Amazon е посочвал „мерките за търговски протекционизъм“ като рисков фактор и в предишни свои годишни доклади, но те никога не са били включвани в раздела, обсъждащ как неблагоприятните правителствени закони може да се отразят на бизнеса ѝ. Промяната е забелязана първо от Райън Мак от Forbes.

 

Джеф Безос (Снимка:АР)

 

Макар докладът да не споменава конкретно Доналд Тръмп, новият начин на изразяване подчертава спорните отношения на Amazon с президента, как компанията гледа на новите търговски политики на Тръмп, които дават приоритет на произведените в Америка продукти, и как те се отразяват на бизнеса ѝ. Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос публично се конфронтира с Тръмп по няколко повода по време на предизборната кампания, а веднъж Тръмп предупреди, че Аmazon ще има „проблеми“ ако той стане президент.

Ето и въпросният текст в доклада:

Ние попадаме под общите бизнес регулации и закони, както и под регулациите и законите конкретно управляващи интернет, електронната търговия, електронните устройства и други услуги. Настоящите и бъдещите закони и регулации може да възпрепятстват нашия растеж. Тези закони и регулации може да се отнасят за данъци, поверителност, защита на данните, определяне на цени, съдържание, авторски права, разпространение, мобилни комуникации, сертифициране на електронни устройства, електронни отпадъци, консумация на електричество, опазване на околната среда, електронни договори и други комуникации, конкуренция, защита на потребителите, търговски и протекционистки мерки, уеб услуги, осигуряване на услуги за онлайн плащания, изисквания за докладване на информация, необременен интернет достъп до наши услуги или достъп до наши съоръжения, дизайн и експлоатация на уеб сайтове, характеристики и качество на продукцията услугите, комерсиално използване на системи за безпилотни летателни апарати.

Не е ясно как настоящите закони, управляващи въпроси като право на собственост, клеветене и личната неприкосновеност се отнасят до интернет, електронна търговия, дигитално съдържание и уеб услуги. Правомощията може да регулират онлайн бизнеса „потребител към потребител“, включително определени аспекти на нашите програми за търговци. Неблагоприятните регулации и закони може да отслабят търсенето, или наличността, на нашите продукти и услуги и да повишат нашите разходи по осъществяване на бизнес.“


X