Софтуер

“Наследственият принц” на Samsung бе арестуван

CIO Media

Рано сутринта на 17 февруари 2017 г. в Южна Корея бе арестуван ръководителят на Samsung Group Лий Джей Йонг (Jay Y. Lee). Арестът, свързан с шумен корупционен скандал, засягащ ръководството на страната, нанася осезателен удар по един водещите производители на електроника в света. 

Както съобщава Reuters, 48-годишният Лий Джей е отведен под стража след нощта, която е прекарал в изолатор на следствените служби, очаквайки решението за мярката за неотклонение. Сега той се намира в отделна килия, в която има телевизор и бюро. 

 Лий Джей Йонг


Лий Джей е заместник-председател на Samsung Electronics и син на председателя на концерна Samsung Лий Кун-Хий. В Южна Корея го наричат “наследственият принц” на Samsung. Именно той фактически ръководи концерна, след като през май 2014 г. неговият баща бе хоспитализиран след инфаркт. 

 
Прокуратурата обвинява Лий Джей в даването на многомилионни подкупи чрез приятел на президента на страната Пак Кън Хе, пълномощията на която сега са отнети след като е обявена процедура по импийчмънт. В замяна на подкупите, според обвинението, правителството е помогнало да бъде ускорена сделката по сливането на Samsung C&T Corp. и Cheil Industries Inc.

 
На фона на тези новини акциите на Samsung Electronics отбелязаха спад от  1,1%. 
Прокуратурата трябва да предяви официално обвинение към Лий Джей в срок от 10 дни, но не е изключено да се поиска и продължаване на този срок. След това съдът трябва да се произнесе по делото в срок от 3 месеца. 
От Samsung отричат подозренията за даване на подкупи. “Ще направим всичко възможно истината да бъде разкрита по време на предстоящия съдебен процес”, се казва в кратко изявление на корпорацията. 

X