Софтуер

Роботи или преместване е изборът пред производството в Швейцария

CIO Media

Изправени пред високия франк и с едни от най-високите средни годишни заплати в света, швейцарските компании, опитвайки се да се разрастват, са изправени пред обикновен избор: да внедрят роботи или да напуснат страната, съобщава The business Times. Производителят на парфюми Firmenich International SA е избрал роботите, харчейки $60 млн. през последните три години за автоматизиране на производството край Женева, за да увеличи капацитета си с една трета и без да наема нови служители. На другия полюс е производителят на помпи Sulzer AG, който закрива своята база край Винтертур в кантон Цюрих, за да премести производството на друго място в Европа, което ще струва на Швейцария 90 работни места.

 

Автоматизацията е наложителна, ако искаме да останем конкурентни. Ние трябва да продължим да се преоткриваме“, казва Жилбер Жостин, главен изпълнителен директор на Firmenich – произвеждащ парфюми за Hugo Boss и Issey Miyake.

Докато популистки лидери, като президента на САЩ Доналд Тръмп, увеличават натиска за запазване на производството у дома, опитът на Швейцария показва, че това не означава задължително повече работни места. В края на март 2016 година, повече от година след като Националната банка на Швейцария (SNB) се върна към свободен плаващ курс спрямо еврото, швейцарските сектори на машиностроене, електроника и металургия регистрират 3% по-малко работници на пълна или почасова заетост спрямо година по-рано, според индустриалната лобистка организация Swissmem.

Макар Швейцария, където франкът скочи с 41% за един ден след решението на SNB и средната годишна заплата е над $58 000, да е малко екстремен пример, компании в по-голямата част от развития свят се сблъскват с подобен натиск за увеличаване на продуктивността, за да останат конкурентни. Роботите дори станаха водеща тема в икономическия план на кандидат за президент на Франция.

От 2010 година насам продажбите на индустриални роботи са се увеличили средно на година с 16%, според последните данни на International Federation of Robotics. Южна Корея има най-много като дял от общите производствени работни места, Германия и Швеция са лидери в Европа, изпреварвайки САЩ Швейцария се нарежда на 17-то място. 


X