Софтуер

Бил Гейтс: Отнемащите работни места роботи трябва да плащат данъци

CIO Media

Роботи заемат работните места на хора. И Бил Гейтс смята, че правителствата трябва да облагат с данъци компаниите, които ги използват, като начин за поне временно забавяне разпространението на автоматизацията и намирането на нови видове заетост.

Бил Гейтс предлага роботите да се облагат с данъци


Това е стряскаща позиция от най-богатия човек в света, самоопределящ се като технологичен оптимист, и съосновател на Microsoft, един от водещите играчи в технологията за изкуствен интелект.

В интервю за Quartz, Гейтс казва, че с данък робот може да се финансират работни места за гледане на възрастни хора или работа с деца в училищата, за каквито има търсене и за които хората са особено подходящи. Той се аргументира с това, че правителствата трябва да ръководят такива програми, вместо да разчитат на бизнеса, за да бъдат пренасочени работните места в помощ на хора с ниски доходи. Идеята не е напълни теоретична: европейски депутати обмисляха предложение за облагане с данък на притежателите на роботи, с който да се плаща за обучението на изгубилите си работата служители, макар на 16 февруари законодателите да го отхвърлиха.

Трябва да искате покачване на данъците и дори забавяне скоростта“ на автоматизацията, казва Гейтс. Това е защото в случая с технологията и бизнеса, замяната на хората в широк спектър от работни места настъпва едновременно и е важно да може да се управлява тази подмяна. „Прекрачва се прага по подмяна на работни места за определени дейности от всички видове наведнъж“, казва Гейтс и дава за пример работата в склад или шофирането като категории труд, които до 20 години ще се извършват от роботи.


X