Софтуер

NASA ще измерва данните за снега със сателити

CIO Media

Натоварен с апаратура самолет инспектира високите райони на американския щат Колорадо този месец, с което учени търсят по-добри начини за измерване колко вода съдържат планинските снегове по света – вода, поддържаща значителна чест от световното население, съобщава CTV News.

Провежданият от NASA експеримент, наречен SnowEx, използва пет самолета за изпробването на 10 сензора, които един ден може да бъдат използвани за мониторинг на снега от сателити. Целта е да се намери идеалната комбинация за преодоляване на множество пречки, включително анализиране скрития сняг в горските масиви.

 

Дълбочината на снега ще се измерва от два сензора на SnowEx - радар и LIDAR (за засичане и измерване на светлина). LIDAR използва и лазерни импулси за измерване на дистанция. Четири сензора ще измерват плътността на снега – три други вида радари и пасивен микровълнов уред, който засича какво количество природна микровълнова радиация бива блокирано от снега.

Два термални инфрачервени сензора ще измерват температурата.

Хиперспектрална камера и мултиспектрална камера ще измерват колко светлина се отразява от снега, което помага да се определи колко бързо ще се топи.

Самолетите ще прелитат многократно над два района в Колорадо - Гранд Меса и басейна Сенатор Бек. Наземни екипи също ще анализират снега, за да се потвърждава колко прецизна е апаратурата. 


X