Софтуер

FAA не потвърждава данните за инциденти между дрони и самолети

CIO Media

Разследванията на докладвани сблъсъци на безпилотни летателни апарати (дрони) с граждански самолети са разкрили, че те са причинени от птици, жици и стълбове, или структурни повреди без отношение към безпилотните апарати, съобщи регулативният орган в САЩ, предаде CIO.com.

Имаше широко разпространени опасения относно рискове от полети на дрони в близост до самолети, а от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) обявиха, че докладванията в обектите за въздушен трафик на FAA за „вероятно“ забелязани дрони през 2016 г. продължават да се увеличава.От февруари до септември миналата година е имало 1274 такива съобщения, докато за същия период на 2015 година те са били 874, посочва FAA в изявление. Според анализатори, в някои от случаите може да става дума за забелязани птици, а не дрони.

От агенцията допълват, че макар данните да съдържат и няколко сведения от пилоти за блъснали се дрони в самолетите им, FAA не е потвърдила нито един сблъсък между граждански самолет и дрон.

Подходът на FAA за интегриране на безпилотните летателни апарати в националната система за въздушно пространство е много внимателен и това разочарова много компании, планирали да ги използват за доставки, заради изискването всеки летателен апарат да бъде в границите на полезрението на оператора. Новите правила за малки безпилотни летателни апарати, представени през юни, за първи път разрешават дроните за търговски цели, но поставят експлоатационни ограничения като максимална тежест от 25 кг, максимална височина на полета от 122 метра и правила, ограничаващи полетите да се извършват денем и в полезрението на оператора.  


X