Софтуер

Facebook ще използва AI за превенция на самоубийствата

CIO Media

Facebook реши активно да опита да помага на хора със самоубийствени мисли и започна да използва изкуствен интелект (AI) в опит да идентифицира свои потребители, които може да се самоубият.

Намерението беше оповестено миналия месец лично от Марк Зукърбърг, поради което беше ясно, че е въпрос на време Facebook да започне активно да работи по въпроса, съобщава Softpedia.  Изглежда Facebook е разработил алгоритми, които да им помагат да забележат предупредителните сигнали в съобщения на потребители и коментари на техни приятели. Екип на компанията ще преглежда всички отбелязани съобщения, преди да се осъществи контакт със застрашените от самонараняване, за да се предложат начини те да получат помощ.

„В света, на всеки 40 секунди един човек се самоубива. Самоубийствата са втората най-честа причина за смърт сред 15 до 29-годишните. Експерти казват, че един от най-добрите начини да се предотврати самоубийство е намиращите се в беда да разговарят с хора, които ги е грижа за тях“, пише в съобщение на Facebook.

Разбира се средства за превенция на самоубийства са вградени в социалната мрежа още от създаването ѝ, в сътрудничество с различни организации за психично здраве. Миналата година наличието на най-новите средства стана общодостъпно. Сега, благодарение на AI, става по-лесно да се забележат тези обезпокоителни съобщения. 


X