Софтуер

Шефът на SAP е най-високо платения топ мениджър в Германия

CIO Media

В края на февруари 2017 г. стана известно, че най-високо платения топ мениджър в Германия е Бил Макдермот (Bill McDermott), CEO на SAP. През последната година Макдермот изпреварва по показателя “трудово възнаграждение” традиционния лидер в тази класация – изпълнителния директор на производителя на автомобили Daimler Дитер Цетше (Dieter Zetsche), съобщава агенция Reuters

Бил Макдермот, SAP

Бил Макдермот, SAPПрез 2016 г. компанията SAP е изплатила на McDermott около 15,6 млн евро, докато Цетше е получил за труда си 13,8 млн евро, показват данни на консултантската компания HKP Group, специализирана по въпросите свързани със заплатите на топ мениджърите. 
Заплащането на Бил Макдермот обаче, макар и най-високо за Германия, е далеч по-ниско от нивата в САЩ. Така например Лари Елисън, основател и председател на борда на директорите на Oracle (компания, която е един от основните конкуренти на SAP), е получил от своята компания $41,5 млн.
В компенсационния пакет на Бил Макдермот за 2016 г. влизат заплатата му от 2,4 млн. евро, фиксирани плащания на стойност 1,4 млн. евро и 8 млн. евро бонуси, обвързани с цената на акциите на SAP и зависещи от дългосрочните финансови показатели на компанията. Освен това ръководителят на SAP е получил допълнителни придобивки на стойност 1,6 млн. евро - това включва например безвъзмездни средства за получаване на застраховка, поемане на разходи за домакинството и за пътувания. Още 571 хил. евро са изплатени на Макдермот за пенсионни и други осигуровки. 
През 2015 г. ръководителят на SAP е получил 9,9 млн. евро, което го класира на второ място сред най-високо платените мениджъри на немски компании. 
Доходите на Бил Макдермот, който през 2010 г. стана един от изпълнителните директори на SAP, а през 2014-а зае еднолично този пост, зависят в голама степен от това как се котират акциите на компанията. В периода от 2010 до 2017 година цената на акциите на SAP се удвои, а в периода 2014-2017 година – стойността им се увеличи с 46%. Към 1 март 2017 г. пазарната капитализация на SAP е 107 млрд евро. 

X