Софтуер

София се утвърждава като център за разработка на видео игри

CIO Media

SEGA Europe Ltd. и Creative Assembly обявиха придобиването на българския екип Crytek Black Sea, който се състои от 60 разработчици. Новото студио, преименувано на Creative Assembly Sofia, утвърждава мястото на Creative Assembly като един от най-големите и известни разработчици на игри в Европа, допринасящ значително за растящата гейм-дивелъпмънт индустрия във Великобритания.

През последната година броят на служителите на Creative Assembly се е увеличил с 37% и вече надвишава 500 души. Новината за сделката идва непосредствено след откриването на третия офис на студиото във Великобритания в края на 2016 г. Двата придобити офиса добавят 88% към цялата площ, на която творят разработчиците, до общо над 6 500 квадратни метра, които включват специализирани аудио помещения и motion-capture студио с 45 камери.
"Тази година, в Creative Assembly отбелязваме 30 години, откакто разработваме игри, с множество заглавия, носещи името ни и с милиони фенове по света, както и със световно известни партньорства.“ – заяви Тим Хийтън, студио директор на Creative Assembly. 
"Придобиването на Crytek Black Sea допълнително подобрява възможностите за развитие на SEGA Europe и укрепва нашата способност да създаваме разнообразно и привлекателно съдържание за нашите продукти.” – добави Юрген Пост, президент и главен оперативен директор на SEGA Europe Ltd. 
 

“Студиото Creative Assembly Sofia ще разработва проекти изцяло за Creative Assembly и ще бъде безценен актив, предвид множеството все още необявени заглавия, които са в процес на разработка. Това придобиване представлява още една стъпка в правилната посока за развитието на нашия международен бизнес, подчертавайки ангажимента ни да добавяме стойност към нашите съществуващи студия и постоянната ни подкрепа за гейм индустрията във Великобритания", каза още Юрген Пост. 

 
Пазарът на игри във Великобритания процъфтява, генерирайки 2,96 млрд. паунда през 2016 г. Това се равнява на 1,3 пъти размера на пазара за видео съдържание (2,25 млрд. паунда) и 2,6 пъти размера на пазара на музика (1,6 млрд. паунда). Игрите, разработвани във Великобритания, са сред най-популярните в света, като през 2017 г. поредицата на Creative Assembly Total War™ постига рекордния брой от средно 1,2 млн. уникални потребители на месец.
Creative Assembly са известни с разработката на високобюджетни интерактивни продукти и партньорства от световна класа, включително това със SEGA (дружеството собственик на студиото), Games Workshop (за Total War: Warhammer), Twentieth Century Fox (за Alien: Isolation) и Microsoft и 343 Industries (за Halo Wars 2). 
Наскоро Creative Assembly обяви и стратегическо партньорство с пазарния лидер във free-to-play игрите Wargaming, благодарение на което играта Total War: ARENA ще бъде публикувана в световен мащаб.
Студиото работи по редица необявени проекти, които се очаква да излязат през 2017 г., като допълнения към този списък ще бъдат разработвани от екипа на Creative Assembly Sofia.

X