Софтуер

Квантовият компютър D-Wave 2000Q с цена $15 млн. е пуснат в продажба

CIO Media

Канадската компания D-Wave е сред пионерите в производството на комерсиално достъпни квантови компютри. Първите и модели бяха пуснати още през 2007 година. Това бяха 16-кюбитния и 28-кюбитния компютър Orion. През май 2011 г. бе пуснат в продажба модела D-Wave One със 128-кюбитов чип, а после D-Wave Two с 512-кюбитен чип. 

Сега компанията пуска в продажба D-Wave 2000Q с процесор на 2000 кюбита. Цената е $15 млн., съобщава изданието Wired


Ако мислите, че за такава машина няма да има търсене, грешите. За новия модел вече се редят на опашка, въпреки високата цена и въпреки че редица експерти не са убедени в целесъобразността на такава покупка.   
Първа закупи новия D-Wave 2000Q компанията Temporal Defence Systems, която се занимава с информационна сигурност. Ръководството на Temporal е убедено, че квантовият компютър ще позволи максимално оперативно да бъдат решавани най-сложните проблеми, с които се сблъскват специалистите по защита на информацията. 
Към новия компютър проявяват интерес и учени занимаващи се с изследвания на други планети.  
 
 
Да се сравни производителността на квантов компютър с тази на традиционен не е лесно. В някои случаи квантовият компютър постига много по висока скорост на изчисления – понякога десетки пъти, особено при използването на адаптирани за него алгоритми, но в някои случаи работи по-бавно. Производителите на D-Wave 2000Q твърдят, че техния нов модел е особено успешен в машинното обучение. При всички случаи обаче софтуерът трябва внимателно да се адаптира за да работи максимално добре на квантов компютър, което може да отнеме на специалистите доста време и усилия. Независимо от това със сигурност скоро ще се появят още по-мощни квантови компютри. 

 
Традиционните компютри кодират данните в двоичен код, записван с 0 и 1 в битове. Квантовите компютри използват използват квантови битове или кюбити – те могат да бъдат 0, 1 или тяхна суперпозиция, т.е. и двете едновременно.  Докато 3 бита могат да представят една от 8 стойности, 3 кюбита могат да представят всичките 8 стойности наведнъж, което, на теория позволява квантовият компютър да работи по-бързо от традиционния. 
Ако D-Wave запази навика си да пуска машини с удвоена производителност на всеки 2 години, можем да очакваме 4000-кюбитов компютър през 2019 година. 

X