Софтуер

Студенти от Бостън превръщат класическия роман „Одисей“ във VR

CIO Media

Наблюдава се изненадващо желание от креативни екипи да превръщат класически романи във VR изживяване. Winking Entertainment се опитва да преразкаже в HTC Vive древна китайска история, „Роман за трите кралства“, а сега и група студенти от университета Boston College опитват да направят същото с „Одисей“ на ирландския писател Джеймс Джойс, съобщава UploadVR.

 

 

Творбата почти е навършила век от първото си издаване през 1922 година като завършен роман, след като преди това е отпечатвана на части. Сега изследователят на Джойс, Джоузеф Нъджент работи с екип студенти за прехвърлянето на епичната история от хартия във виртуалната реалност, в проект наречен Joycestick.

Екипът избира сцени от романа и си представя как биха изглеждали в реалността, допълнени от всичките предлагани от Vive възможности за интерактивност и задълбоченост. Проектът ще ви предложи да се окажете в обстановки и времена, създадена по описанията на Джойс.

Нъджент казва, че Joycestick е „трансформирала“ неговата кариера.

„Колкото и да обичам литературата, традиционното ми обучение не ми даде задоволството, което идва от най-модерната изследователска технология“, казва той на официалната страница на проекта.

„Ние гледаме на VR като машина на крайна съпричастност, с това не само искаме да развълнуваме читателите – зрителите – но и да ги активизираме, да ги спечелим с емоции и събития от книгата“, допълва той.

Очаква се проектът да бъде завършен и представен в Дъблин на 16 юни, денят, в който се развива историята в романа.  


X