Софтуер

Илон Мъск инвестира в AI устройства за имплантиране в човешкия мозък

CIO Media

Илон Мъск показа на практика, а не само на думи, в какво вярва, след като подкрепи ново начинание, което ще доведе до имплантирането на микрочипове с изкуствен интелект (AI) в мозъка, съобщава The Huffington Post.

Според информация в WSJ, изпълнителният директор на SpaceX и Tesla е със стъпка по-близо до бъдеще с киборги, след като е разширил своите предприемачески хоризонти с иновационната стартираща компания Neuralink. Neuralink, в момента намираща се на много ранен етап от развитието си и регистрирана като фирма за „медицински изследвания“, според Мъск, все още няма обществено присъствие.

Тя ще бъде фокусирана предимно върху създаване на устройства, обединяващи интерфейси за връзка между мозъка и компютър. Евентуалната полза би била, тези устройства да помагат за свързването на хора със софтуер, за зареждане и изтегляне на мисли, хората да са в крак с напредъка на изкуствения интелект и потенциално засилване на паметта.

В момента тези устройства са само предмет на научната фантастика, независимо от това, че в медицината електроди за имплантиране се използват за лечение на Паркинсон, епилепсия или други неврологични заболявания.

Независимо от всичко, рисковете от хирургическа намеса за имплантиране на такива устройства са много големи.

Мъск използва Twitter да каже на своите 7.96 млн. последователи, че следващата седмица ще публикува информация за Neuralink, което се очаква да хвърли повече светлина върху амбициите му в тази сфера.

Това не е първият път, когато Мъск обсъжда възможността за такова начинание. През февруари Мъск каза пред участниците в организиран от правителството форум в Дубай, че в бъдеще хората ще трябва да се сливат с роботи, като предпазна мярка срещу евентуална тяхна ирелевантност.

Мъск обясни, че компютрите могат да комуникират с „трилиони битове в секунда“, а хората изостават със своите десет бита в секунда, когато пишем съобщение или общуваме през смартфон.

В случай Мъск казва, че интерфейс в мозъка ще е нещото, създаващо „симбиоза“ между интелекта на човек и машина.


X